Május elsejétől úgynevezett automatikus engedélyezés életbeléptetését szorgalmazza az OGT a takarmánykukoricára. Kováts Béla, a szervezet titkára közölte: erről a terméktanács elnöksége már korábban döntött. Az OGT jelenleg mintegy 300 ezer tonnás árutöbbletet mutat ki. Ezt a szervezet megítélése szerint most még jó áron lehetne értékesíteni a külpiacokon.
A Budapesti Árutőzsde jegyzései a jelenleginél 6-8 ezer forinttal alacsonyabb tonnánkénti árakat vetítenek előre az új kukoricatermésre. Szakértők szerint a ma meglévő felesleget még június közepéig, az idei kalászos takarmányok piaci megjelenéséig ki kellene szállítani az országból. Az OGT úgy ítéli meg, hogy kukoricából így is 400-500 ezer tonnás átmenő készlet maradna az országban. Ez az őszi tengeriaratásig biztosítaná a hazai áruszükségletet.
Az agrártárca ugyanakkor egyelőre semmilyen indokot nem lát a szabályozás megváltoztatására. Mint ismert, kukoricát most csak engedéllyel lehet exportálni, de az FVM korlátozott mértékben ad ki dokumentumokat. Információink szerint a minisztérium az étkezési terményre 70 ezer, a takarmánykukoricára 100 ezer tonnányi engedélyt állított ki. Korábban pedig 160 ezer tonna étkezési árut szállítottak ki a kereskedők. Így az FVM szerint az OGT által kimutatott felesleget exportálni lehet(ett).
A minisztérium leghamarabb a májusi gabonamérleg ismeretében kíván foglalkozni a kukoricaengedélyezési rendszer módosításával -- tudtuk meg. Addigra többek között eldőlhet, hogy az új termésű árpával mennyi kukoricát lehet kiváltani. Mint ismert, a hazai gabonaágazatban tavaly óta viták folynak arról, hogy 2000-ben ténylegesen mennyi tengeri termett és abból a hazai piac mekkora mennyiséget igényel. Magyarország a kukorica miatt eddig példátlan agrárkereskedelmi vitába keveredett az Európai Unióval, amikor tavaly teljes exportstopot rendelt el. Az FVM akkor azzal indokolta a döntést, hogy a gyenge kukoricatermés a belföldi áruellátást veszélyezteti.