Az árvízi biztonság eléréséhez legalább 49,5 milliárd forintra lenne szükség -- így számoltak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakemberek. A térségfejlesztési feladatokkal együtt ez az összeg már meghaladja az 59 milliárd forintot. Ezzel szemben a kormány csupán 22,8 milliárdot szán újjáépítésre. A kabinet csak a kárelhárítást finanszírozza, míg a beregi szakértők által kidolgozott terv az újjáépítés költségeit tartalmazza -- fogalmazott Vincze István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye főépítésze. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a beregi számításokat. Hivatalos kárfelmérő csoport végezte a kormánydöntést megelőző felmérést, az igaz, hogy az ingóságokban keletkezett károkat nem vizsgálták -- tette hozzá.
A lakóházak újjáépítésére a kormány 5,9 milliárd forintot különített el, ezzel szemben a beregi szakértők felmérése szerint 7,4 milliárd forintra lenne szükség. Várhatóan ez az összeg is kevés lenne az épületek helyreállítására. A tanulmány szerint ugyanis további 1200 lakóház újjáépítése prognosztizálható, így a költségek elérhetik a tízmilliárd forintot is. Az újjáépítési bizottság csak a kormány által elkülönített 5,9 milliárd forintból gazdálkodhat -- mondta Szentes György. Emellett még rendelkezésre áll az előre nem látható károkra szánt 2,5 milliárd forint. Így összesen csaknem 8,5 milliárd forint költhető az épületek helyreállítására. Bíznak abban, hogy az építővállalatok konzorciuma olcsón építi újjá a házakat, hiszen az építőanyag-gyártó cégektől 30-40 százalékos árengedményt kaptak -- jelentette ki Szentes György.
Vincze István üdvözli a kormány döntését, hiszen fontos feladat a lakhatatlanná vált házak újjáépítése. De ha nem újítják fel teljesen a fővédműveket, akkor a következő árvíznél az állami segítséggel felépített házak is víz alá kerülhetnek -- tette hozzá.
A 110 kilométernyi árvízvédelmi védmű biztonságot nyújtó felújítása a beregiek számítása szerint 21,4 milliárd forintot emésztene fel az idén. Ezzel szemben a kormány 3,9 milliárd forintot szán erre a feladatra, amely legfeljebb a helyreállításra elég. Létezik egy országos koncepció a Tisza ezen szakaszának teljes rekonstrukciójára, de az tíz évvel számol. A beregi szakemberek számítása szerint ennek 2003 végére el kell készülnie. A teljes beruházás 30-35 milliárd forintot emésztene fel.
A beregiek tanulmányát eljuttatták az illetékes tárcákhoz is. Vincze István szerint elengedhetetlen lesz a teljes újjáépítéshez egy újabb kormánydöntés. A kabinet eddig is rugalmasan reagált, a folyamatok pedig még nincsenek lezárva -- fogalmazott Szentes György.