A rejtett gazdaság GDP-hez viszonyított aránya Magyarországon 1993 óta fokozatosan csökken, javul az adózási fegyelem -- derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Kutatóközpontja és a Tárki közös felméréséből. A kutatók szerint a dinamikus gazdasági növekedés mellett fokozatosan csökkenő rejtett gazdaság 1998-as 21 százalék körüli szintje az Európai Unió kevésbé fejlett tagországaival megegyező.
A rejtett gazdaságot nem lehet felszámolni, ám annak mértéke csökkenthető -- mondta Tóth István János, a kutatás vezetője. Az 1992 és 1998 között az adóbevételek aránya a GDP százalékában 27-ről 22 százalékra csökkent. Nagy volt az átalakulás a bevételek belső szerkezetében: nőtt az áfa és az szja aránya, miközben a nyereségadóé és a fogyasztási adóké csökkent. Az évtized második felében vélhetőleg javult a vállalkozások adózási fegyelme, mivel az adórevizorok által feltárt összes adókülönbözet a vizsgált időszak alatt összességében csökkent.
A kormány a kiszámítható és átlátható adórendszerrel visszaszoríthatja a rejtett gazdaságot -- mondta Semjén András kutató. Ennek egyik eszköze lehet a hatékony, ellenőrizhető és olcsón, könnyen elérhető céginformációs rendszerek megteremtése. Az elemzők szerint az adóellenőrzések hatékonyságának javítását fontosnak tartják. Ám az egyszeri, kampányszerű ellenőrzési hullámok nem hozzák meg a kívánt hatást -- mutatott rá a kutató. Szükségesnek tartják az ellenőrzéssel foglalkozó apparátusok költségvetésének növelését és a kiszabott büntetések szigorítását is.