A bioélelmiszerek világpiaca továbbra is szerény méretű, az elmúlt évtizedben azonban növekedése egyre gyorsabb. A hagyományos, környezetbarát technológiával termesztett alapanyagok használata az Egyesült Államokban évi 20, egyes európai országokban akár 40 százalékkal is emelkedik. Amerikai kutatók most konkrét adatokkal próbálták alátámasztani a biopiac létjogosultságát.
A washingtoni egyetem kutatócsoportját vezető John Reganold a Nature szaklap hasábjain nemrég közzétette az elmúlt hat év kísérleti eredményeit. Reganold és csapata a nulláról indulva 12 kísérleti almafaültetvényt kezdett művelni, négyet csak biokertészeti módszerekkel, négyet vegyszerekkel és ugyanennyit a legjobbnak tartott vegyes eljárással. A kutatócsoport folyamatosan figyelte a föld minőségi változásait, mérte a hektáronként befektetett energiát, vizsgálta a mintagazdaságok üzleti versenyképességét és a potenciális fogyasztók körében kóstoltatta az almákat.
Nem meglepő, hogy a biokert végig jobb minőségű földet garantált, az viszont már váratlanabb eredmény, hogy az energia hasznosításában is jobb eredményeket mutatott. A biomódszerek a kísérlet szerint 5-7 százalékkal hatékonyabban használták fel a befektetett energiát.
Az almatermés mindhárom kísérleti részen gyakorlatilag azonos volt. Mindegyik ültetvény fái egyforma egészségesek voltak és ugyanolyan gyorsan növekedtek. A kóstolásnál kiderült, hogy a fogyasztók a bioalmát finomabbnak, édesebbnek és kevésbé fanyar ízűnek találták, mint vegyszerezett társaikat.
A biokertészet ráadásul gazdaságilag is jobban teljesített. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a vevők a mai piaci hangulatnak köszönhetően hajlandók az átlagosnál többet fizetni a biogyümölcsért. A Washington környékén árult almák esetében ez a többlet magas, eléri az 50 százalékot. Ilyen piaci viszonyokkal számolva Reganold úgy véli, hogy egy a kísérlethez hasonló kereskedelmi biofarm kilenc év alatt válhatna nyereségessé. A kezdeti befektetések megtérülése és a nyereséges működés elérése ugyanakkor egy mai modern ültetvény esetében 15 év körüli. A kutatók számításai szerint a biofarm egészen addig jobb befektetésnek számít, amíg a biogyümölcsökért az átlagnál 12 százalékkal többet hajlandók fizetni a vásárlók.