Egyedül Németországban 2800 tonna bankjegy és majdnem 100 ezer tonna fémpénz begyűjtésére számítanak jegybanki illetékesek -- érzékelteti a probléma méretét a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Utóbbiak fokozatos begyűjtése már az idén megkezdődött a tartományi jegybankoknál, így beolvasztásuk is folyamatosan zajlik.
A bankók megsemmisítésekor képződő papírforgácshegyek környezetileg elfogadható és egyúttal gazdaságos felhasználásának lehetőségeit a Bundesbank megbízásából a bajor központi pénzintézet vizsgálta meg. Szellemes ötletekben persze korábban sem volt hiány: egyesek szerint konfettit kellene gyártani a hulladékból, mások koporsót párnáznának ki az ily módon szó szerint "a sírba szálló" márkával.
A müncheni szakemberek nemcsak ezeket a javaslatokat vetették el, hanem -- a környezetileg káros festékanyagokra tekintettel -- a bankók komposztálásának tervét is, a papíripar pedig az alapanyag rendkívül ellenálló volta miatt nem tud sok mindent kezdeni a kiselejtezett bankjegyekkel. Marad tehát a hulladék "energetikai célú felhasználása", azaz elégetése, továbbá különböző építőipari alapanyagokba való bedolgozása.