BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-derogáció bérfőzésre

A magyarországi gyümölcspálinka Európai Unióba történő elfogadtatását és forgalmazási lehetőségének megteremtését szorgalmazza a Délkelet-magyarországi Pálinkafőzők Egyesülete. Ám ahhoz, hogy a francia calvadoshoz hasonló elismertséget kapjon a magyar kisüsti, mindenekelőtt a vertikum jogszabályi hátterét kellene megalkotni -- hangzott el a hét végi gyulai fesztiválon.

A második gyulai nemzetközi kisüstifesztivál résztvevői szerint Magyarország az ágazat jogi környezetének szabályozását követően tehet lépéseket az EU felé a gyümölcspálinka nemzetközi forgalmazása érdekében. Jelenleg a pálinka több mint 90 százalékát bérfőzdék állítják elő, mert a szesziparnak nincs profitja a speciális lepárlású kisüsti gyártásában. A jelenleg üzemelő 651 szeszfőzde családi vállalkozás, éves szinten 3 milliárd forint jövedéki szeszadót fizet be a költségvetésbe. A gyümölcspálinka-vertikumhoz közvetetten mintegy 400 ezer kis és közepes gyümölcstermelő vállalkozás kapcsolódik.
A gyümölcspálinka előállításában, forgalmazásában, valamint ellenőrzésében érintett felek képviselői (Varga Mihály pénzügyminiszter, az agrártárca részéről Kovács Zoltán helyettes államtitkár, valamint Arnold Mihály országos vámparancsnok) Gyulán abban is megegyeztek, hogy a hazai gyümölcspálinka előállítási receptúráját le kell védeni, majd hungaricummá nyilvánítani. A kormány ezt követően tud lépéseket tenni az ágazat érdekében: EU-konform jogszabályi keretet alkotni és fejlesztési stratégiát kidolgozni. Arnold Mihály a pálinka fogalom bevezetése kapcsán megemlítette Franciaországot, ahol levédték, majd sikeresen bevezették az EU-ban az almából készült nemzeti italukat, a calvadost. Nekünk pálinka néven kellene forgalmazni a 100 százalékban gyümölcsből készített kisüsti italainkat -- mondta. Ám mi még ott tartunk, hogy a pálinka fogalma sincs definiálva, nem beszélve az előállítási techológia pontos meghatározásáról. A fogyasztó számára jelenleg nehezen követhető és ellenőrizhető a forgalomba kerülő "gyümölcspálinka" összetétele és minősége, pálinka néven legtöbbször aromásított, ipari szeszből készült italt lehet vásárolni.
A VPOP legfrissebb adatai szerint Magyarországon egyre kevesebb valódi gyümölcspárlat készül. Tavaly összesen 15 millió hektoliterfok szeszt állítottunk elő, s ebből mindössze 3,3 millió hektoliterfok készült gyümölcsből, a többi egyéb ipari alapanyagból: burgonyából, gabonából, répacukorból. Tíz évvel korábban háromszor ennyi valódi gyümölcspálinka készült évente Magyarországon; előállítása -- egyedülállóan Európában -- nálunk bérfőzéssel történik. A rendszer évszázadok óta jól működik, ezért e sajátosan magyar bérfőzési konstrukció megőrzése érdekében kellene az EU felé derogációért folyamodnunk. A vámellenőrzések tapasztalatai szerint a pálinka-előállítás és -forgalmazás rendszerében a feketegazdaság keretein belüli arány nem kirívóan magas, 10 százalék körüli.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.