BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

EU-derogáció bérfőzésre

A magyarországi gyümölcspálinka Európai Unióba történő elfogadtatását és forgalmazási lehetőségének megteremtését szorgalmazza a Délkelet-magyarországi Pálinkafőzők Egyesülete. Ám ahhoz, hogy a francia calvadoshoz hasonló elismertséget kapjon a magyar kisüsti, mindenekelőtt a vertikum jogszabályi hátterét kellene megalkotni -- hangzott el a hét végi gyulai fesztiválon.

A második gyulai nemzetközi kisüstifesztivál résztvevői szerint Magyarország az ágazat jogi környezetének szabályozását követően tehet lépéseket az EU felé a gyümölcspálinka nemzetközi forgalmazása érdekében. Jelenleg a pálinka több mint 90 százalékát bérfőzdék állítják elő, mert a szesziparnak nincs profitja a speciális lepárlású kisüsti gyártásában. A jelenleg üzemelő 651 szeszfőzde családi vállalkozás, éves szinten 3 milliárd forint jövedéki szeszadót fizet be a költségvetésbe. A gyümölcspálinka-vertikumhoz közvetetten mintegy 400 ezer kis és közepes gyümölcstermelő vállalkozás kapcsolódik.
A gyümölcspálinka előállításában, forgalmazásában, valamint ellenőrzésében érintett felek képviselői (Varga Mihály pénzügyminiszter, az agrártárca részéről Kovács Zoltán helyettes államtitkár, valamint Arnold Mihály országos vámparancsnok) Gyulán abban is megegyeztek, hogy a hazai gyümölcspálinka előállítási receptúráját le kell védeni, majd hungaricummá nyilvánítani. A kormány ezt követően tud lépéseket tenni az ágazat érdekében: EU-konform jogszabályi keretet alkotni és fejlesztési stratégiát kidolgozni. Arnold Mihály a pálinka fogalom bevezetése kapcsán megemlítette Franciaországot, ahol levédték, majd sikeresen bevezették az EU-ban az almából készült nemzeti italukat, a calvadost. Nekünk pálinka néven kellene forgalmazni a 100 százalékban gyümölcsből készített kisüsti italainkat -- mondta. Ám mi még ott tartunk, hogy a pálinka fogalma sincs definiálva, nem beszélve az előállítási techológia pontos meghatározásáról. A fogyasztó számára jelenleg nehezen követhető és ellenőrizhető a forgalomba kerülő "gyümölcspálinka" összetétele és minősége, pálinka néven legtöbbször aromásított, ipari szeszből készült italt lehet vásárolni.
A VPOP legfrissebb adatai szerint Magyarországon egyre kevesebb valódi gyümölcspárlat készül. Tavaly összesen 15 millió hektoliterfok szeszt állítottunk elő, s ebből mindössze 3,3 millió hektoliterfok készült gyümölcsből, a többi egyéb ipari alapanyagból: burgonyából, gabonából, répacukorból. Tíz évvel korábban háromszor ennyi valódi gyümölcspálinka készült évente Magyarországon; előállítása -- egyedülállóan Európában -- nálunk bérfőzéssel történik. A rendszer évszázadok óta jól működik, ezért e sajátosan magyar bérfőzési konstrukció megőrzése érdekében kellene az EU felé derogációért folyamodnunk. A vámellenőrzések tapasztalatai szerint a pálinka-előállítás és -forgalmazás rendszerében a feketegazdaság keretein belüli arány nem kirívóan magas, 10 százalék körüli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.