Rendteremtő intézkedéseket helyezett kilátásba az egészségügyi miniszter annak érdekében, hogy a lehető legkisebb legyen az egészségbiztosító pénzalapjának a túllépése. Mikola István egy balatonaligai tanácskozáson tegnap azt is elmondta, hogy a gyógyszergyári promóció mederben tartása végett szabályozzák a cégek reklámtevékenységét. Elmondta, hogy a gyógyszergyártók által létrehozott alapítvány bejegyzés alatt van, kuratóriumában három minisztériumi és két gyógyszergyári képviselő lesz, az alapítvány pénzét népegészségügyi célokra fordítják.
A magyar népesség rossz egészségi állapota miatt alkalmatlan az európai uniós csatlakozásra, ezért a 12 pontos népegészségügyi program elsődlegesen a legfőbb megbetegedések kivédését célozza meg -- mondta a miniszter. Hozzátette: a program 13. pontját a parlamenti választás előtt hozzák nyilvánosságra, Mikola szerint az "nagy bomba lesz".
A szigorítások között említette a gyógyszerfelhasználást is, ám mint mondta, ennek ellenére legkevesebb 18 milliárd forinttal meg kell növelni a tb 147 milliárd forintos, megítélése szerint megalapozatlanul készült gyógyszerköltségvetését. Az árrésrendszert úgy módosítják, hogy a gyógyszerészek az olcsóbb orvosságok eladásában legyenek érdekeltek, az így megtakarított 4,5 milliárd forintot azonban visszajutattják a patikáknak.
Mikola bejelentette: az idén 17 milliárd forint többletforrás jut a háziorvosi és az alapellátás fogorvosi szolgálatainak. Ez lehetővé teszi az eszközalapú amortizáció bevezetését, a második fél évtől pedig ismét ingyenes lesz a 18--60 év közöttiek fogtömése és -gyökérkezelése. A szaktárca további 15 milliárd forintot szeretne kapni a szakorvosi ellátás amortizációjára is.
A miniszter arról is tájékoztatott, hogy tegnap a mentőkórház és az Országos Traumatológiai Intézet vezetőivel megállapodtak a két intézmény "házasságáról". A Szondi utcában lévő elavult épületből a mentőkórház a Fiumei útra költözik, az üresen maradó ingatlan eladásából nyert pénzt a tüdőszűrő állomások röntgengépeinek cseréjére fordítják.