Vonza András agrárminiszter már elküldte a választ az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, amelyben az FVM lezártnak nyilvánította 1998 óta tartó iskolatejprogramját -- tudtuk meg. Minisztériumi szakértők lapunknak megerősítették: az FVM költségvetési forrásaiból tovább nem kíván finanszírozni ilyen programot. Ugyanakkor különböző szervezetek megkeresésével arra törekszik, hogy az akció másként folytatódhasson.
A miniszter az FVM-es akciót a napokban azután állította le, hogy az ÁSZ megküldött véleménye szerint a programnak "nem volt jogszabályi alapja". Ez azt jelenti, hogy a tárca az ügyet jogszabályellenesen finanszírozta piacra jutási forrásaiból, közbeszerzési eljárás nélkül. A minisztérium a hiányosságokat először az idén igyekezett pótolni. A három hónaposra tervezett közbeszerzési pályázat befejeződéséig azonban meghosszabbította a terméktanáccsal a tavaly év végén lejárt "iskolatej-szerződést". A március 31-ig szóló megállapodást az FVM részéről Szabadi írta alá. A tárca előző vezetése humánus okokból döntött a program folytatása mellett, holott a közbeszerzés előkészítésével éppen az addigi gyakorlat hiányosságait ismerte el -- vélik szakértők.
Mint a Világgazdaság híradásából ismertté vált, az ÁSZ már korábban kifogásolta, hogy az FVM piacra jutási forrásaiból törvénysértő módon finanszírozott egy 26 millió forintos ukrajnai szarvasmahasegélyt 2000-ben. Az agrárrendtartási céloktól teljesen idegen ügyletet úgy hajtotta végre, hogy az Agrárintervenciós Központ úgynevezett letéti díjas számlájáról egy 30 milliós összeget az FVM saját letéti díjas számlájára helyeztetett át. Innen 100 vemhes üsző megvásárlását és ajándékozását bonyolította le máig tisztázatlan körülmények között.