Magyarország válaszlépéseket tervez azon országokkal szemben, amelyek rövid időn belül nem oldják fel a magyar élő állat és húskészítmények szállítására vonatkozó indokolatlan importtilalmat -- jelentette be Balás Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Tegnapi tájékoztatóján nagyon fontosnak mondta, hogy minden ország csak indokolt esetben és mértékben alkalmazza a BSE, valamint a száj- és körömfájás miatti korlátozó intézkedéseket. Azokat nem szabad megalapozatlan piacvédelmi célokra használni, hívta fel a figyelmet.
Nehéz elhinni, hogy indokolt elővigyázatosság diktálja ezeket az intézkedéseket akkor, amikor olyan államokkal szemben hozzák azokat meg, mint amilyen Magyarország is, ahol BSE sohasem, száj- és körömfájás pedig 1973 óta nem fordult elő -- hangsúlyozta Balás. Az exportérdekek védelmét is szem előtt tartva úgy lép fel a hazai gazdaságdiplomácia a nemzetközi színtéren, hogy a magyar intézkedések ne adhassanak tápot a partnerek megalapozatlan lépéseire, fűzte hozzá.
Jelenleg Szlovéniában, Horvát-, Orosz- és Lengyelországban vannak korlátozások a magyar exporttal szemben, miután Olaszország az importtilalmat feloldotta, közölte a helyettes államtitkár. Orosz viszonylatban a diplomáciai lépések mellett az állat-egészségügyi szakemberek közötti kapcsolatfelvétel révén próbálják az orosz húsimporttilalom sürgős megváltoztatását elérni.
Szakmailag erősen vitatható és megkérdőjelezhető az az EU-besorolás, amely szerint "valószínű, bár még nincs megerősítve", hogy a BSE jelen van a magyarországi szarvasmarha-állományban, húzta alá. Ez ügyben az állat-egészségügyi hatóságok között még hosszú eszmecserére kerül sor, és remélhetőleg el lehet érni e besorolás javítását.