Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrei január 1. és március 15. között az ország területén 244 256 munkavállalóra kiterjedően 6748 munkáltatónál vizsgálódtak. Az országos célvizsgálat során kiemelten nézték azt, hogy a munkaadók a jogszabálynak megfelelően kifizetik-e a legkisebb bért alkalmazottjaiknak. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektettek a színlelt megbízási és vállalkozási szerződésekre is, közölték tegnap az OMMF tájékoztatóján.
A célvizsgálat során közel 80 millió forint munkaügyi és négymillió forint szabálysértési bírságot szabtak ki. Külföldiek szabálytalan foglalkoztatása miatt pedig mintegy hétmillió forint a megítélt bírság összege.
A felügyelők összesen több mint ezer cégnél -- az ellenőrzöttek mintegy 15 százalékánál -- találtak valamilyen szabálytalanságot. A legkisebb bérrel kapcsolatban ez a mérték csupán 4 százalék volt. A szakszervezetek még tavaly több ízben jelezték felelmüket, hogy a minimálbér-emelés miatt nőni fog a kényszerűségből részmunkaidős dolgozók száma. A vizsgálat szerint ettől nem kell tartani, hiszen az ellenőrzött cégeknél a dolgozók létszáma csak minimális mértékben változott, s a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma 1 százalékkal nőtt.
A tapasztalatok szerint a nagyobb cégeknél nem okozott gondot a minimálbér emelése, hiszen ezek többségénél már tavaly is a jelenlegi legkisebb bér fölött voltak az alapbérek. A közép- és kisvállalkozói körben viszont több szabálytalanságot állapítottak meg az ellenőrök. Ez különösen a kereskedelemre és a vendéglátóiparra volt jellemző, ahol az átlagosnál több volt a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozók száma. Azok a munkaadók, amelyeknél nem lehetett bizonyítani a minimálbér kijátszását, ám a részmunkaidős foglalkoztatás körülményei gyanúsak voltak, ismételt ellenőrzésre számíthatnak.
A vizsgálat néhány esetben normaemelést is megállapított, a leggyakrabban a konfekcióiparban. Itt 100 százalékos teljesítés esetén a munkavállalók keresete minden esetben elérte a 40 ezer forintot. Az ellenőrök hatásköre viszont nem terjedt ki arra, hogy megvizsgálják: vajon az előírt teljesítmény reális-e.