Az október 1-jén kezdődő, új pénzügyi évre vonatkozó tervben az elnök tartotta magát ahhoz az elvhez, hogy a kiadásokat évente csak 4 százalékkal szabad növelni. A súlyos európai állat-egészségügyi problémák miatt lényegesen többet fordítanak például járványmegelőző intézkedésekre, illetve fokozott támogatást nyújtanak az immár negyedik éve nyomott árakkal küszködő farmereknek.
A takarékosság jegyében Bush felülbírálta a korábbi demokrata elnök százezer új rendőr felvételére vonatkozó tervét. Ugyancsak törölt néhány kiadási tételt, amellyel Bill Clinton a szegények és a betegbiztosítással nem rendelkezők ellátását szerette volna kiterjeszteni. Erre a célra Bush -- korábban megfogalmazott elveinek megfelelően -- olyan rendezést javasolt, hogy a dolgozókat kell támogatni saját egészségbiztosításuk megteremtésében, mégpedig oly módon, hogy annak díját levonhassák az adójukból.
A republikánus elnök által előterjesztett új költségvetési tervet máris több bírálat érte. A Reuters által idézett demokrata politikusok a javaslat súlyos fogyatékosságának tartják, hogy a főbb számok változatlanul Bush eredeti, 1600 milliárd dolláros, tíz évre szóló adócsökkentési programjának szellemében íródtak, jóllehet néhány napja a szenátusban egyezség jött létre az összeg 1200 milliárdra való csökkentéséről. A terv további hibájaként említik, hogy a masszív költségvetési többletekre vonatkozó korábbi előirányzatokból indul ki, annak ellenére is, hogy a gazdasági növekedés az utóbbi hónapokban közel nullára csökkent.
Ez utóbbi aggodalmakat eloszlatandó, a Fehér Ház közzétett egy előrejelzést, amely szerint a növekedés az év második felében várhatóan újraindul. Az elnöki gazdasági tanácsadók által készített prognózis szerint jelenleg még a keresletcsökkenés miatt felhalmozódott készletek "ledolgozása" folyik, és amint ez befejeződik, ismét növekedésnek indul a rendelésállomány. Emellett az utóbbi hónapokban enyhébbé vált monetáris szigor is erősíteni fogja a fellendülést -- hangoztatják az elnöki tanácsadók.