A legnagyobb japán vállalatok rövid távú helyzetértékelését tükröző üzleti bizalmi index márciusi mínusz 5 pontos értéke komoly fordulatot jelent a decemberben regisztrált plusz 10 és a várakozásokban szereplő plusz 7 ponthoz képest. Bár a kiábrándító adatokon kívül nincs más jele a közelgő válságnak, független elemzők mégis lefelé módosították a most kezdődő japán üzleti évre vonatkozó növekedési előrejelzéseket. A korábbi 0,8 százalékos bővülési prognózist nullára csökkentette a Merrill Lynch, s csak a jövő évre számol a konjunktúra szerény mértékű -- mindössze 1,8 százalékos GDP-növekedést jelentő -- felívelésével. A Nikkei tőzsdeindex enyhe csökkenéssel reagált az üzleti pesszimizmust tükröző hírekre, a dollár árfolyama pedig harminc hónapja nem látott magasságba emelkedett a tokiói pénzpiacokon -- jelenti a Reuters.
Egyedül Mijazava Kiicsi pénzügyminiszter minősítette a várakozásoknak megfelelőnek a napvilágra került adatokat. Mijazava nyugalomra intette a piacokat, s kijelentette: szükségtelennek tartja további monetáris ösztönzők bevetését. Az elmúlt évtizedben Tokió 1000 milliárd dollárt költött gazdaságélénkítő programokra, mindezek ellenére az időszak átlagos növekedési üteme nem haladta meg az egy százalékot. Valószínűleg már e hét szerdán életbe lép a következő milliárdos csomagterv, melynek ezúttal az adók lefaragása és a kereskedelmi bankok bennragadt hiteleinek konszolidációja lesznek a fő elemei.
A kormányfői poszt betöltésére jogosult Liberális Demokrata Párton (LDP) belül eközben lázas egyeztetések folynak az egy számjegyű népszerűségi mutatókkal "büszkélkedő" Mori kormányfő utódlásának kérdéséről. A távozásra kész Mori sürgette az LDP vezetőit, minél hamarabb jelöljék ki az új kormányfő megválasztásának időpontját. A posztra esélyes -- egyelőre nem hivatalos -- jelöltek közé tartozik a 75 esztendős Nonaka Hiromu, valamint Mori helyettese, Kojzumi Junicsiro.