Jóváhagyta a Baleár-szigetek tartományi parlamentje a baloldali, nacionalista és zöld pártok szavazataival, az ott ellenzéki néppárt ellen a környezetvédelmi adóról szóló javaslatot. A megvalósítástól a szigetek tartományi vezetése mintegy 70 millió euró bevételre számít. Az adó beszedését a szálláshelyekre bíznák, a drága szállodákban vendégenként 2 euró, az olcsó vidéki fogadókban 0,25 euró volna a napi taksa a Süddeutsche Zeitung szerint. A Frankfurter Allgemeine Zeitung ennél szűkebb sávról ír: 1--0,30 euró közöttiről. Egy négytagú család kéthetes nyaralását az adó akár 100 euróval is drágíthatná.
A német és a helyi idegenforgalmi vállalatok nemcsak az adó okozta drágulás miatt háborognak, hanem azért is, mert "megkülönböztetőnek" tartják az adó kivetésének módját: nem az eredetileg tervezett alkalommal, a beutazásnál kell befizetni, hanem a szállodákban. Ily módon a saját házban vagy bejelentés nélküli magánszálláson üdülőket -- a vendégek mintegy 40 százalékát -- az adó nem terhelné.
A néppárti spanyol kormány pénzügyminisztériuma azt vizsgálja, hogy a forgalmi adóként ható "ökoadó" összeegyeztethető-e a spanyol adórendszerrel. Cristóbal Montoro pénzügyminiszter szerint lehet, hogy alkotmányellenes kettős adózásról van szó, mert a szállodák vendégei már fizetnek értéknövekedési adót.
A német idegenforgalmi vállalatok szerint versenyhátrányt okoz a szigetek számára a drágulás, ráadásul nem tudnak olyan konkrét környezetvédelmi tervről, amelyre hivatkozhatnának. Igazságosabb volna az egyik szerint, ha a fogyasztásra vetnének ki "környezetvédelmi fillért".
A helyi kormány azonban arról a környezetszennyezésről beszél, amelyet a 11 millió turista okoz a 760 ezer helyi lakosnak, továbbá a vízellátás javítását propagálja. Ezenkívül mérsékelni akarják az olcsó társasutazások szerepét az idegenforgalomban.
A helyi szállodások szerint a legkorábban novemberben életbe lépő adó 5 százalékkal csökkentené a vendégek számát. Szakértők szerint az olcsó utakat a sok repülőjárat tette lehetővé a kis jövedelmű vendégek számára. A külföldiek fele német, de számuk már tavaly csökkent, ezt azonban a britek ellensúlyozták, így a turisták száma összességében változatlan volt.