A kormány -- a tavalyi módosítás után -- a héten ismét megváltoztatta a telephely-engedélyezés rendjéről szóló 1999. évi rendeletét -- erősítette meg lapunk értesülését Borókai Gábor szóvivő. Elmondta, hogy az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) észrevételezte: a vállalkozások nem tudnak eleget tenni a 2001. június 30-i határidőnek sem. Kezdeményezésükre az engedély megszerzésének határidejét egy évvel meghosszabbították. Az új dátum 2002. június 30-a.
Az 1999. októberi kormányrendelet értelmében az ipari vállalkozásoknak új engedélyt kell beszerezniük az önkormányzatoktól, hogy telephelyüket működtessék. A jogszabály szerint a kötelezettség szinte minden olyan ipari tevékenységre vonatkozik, ami zajos vagy környezetszennyező lehet. A listán több mint 150 tevékenységi kör szerepel.
A rendeletet megszületése óta sok bírálat érte. Az egyebek között közel húsz szakhatósági engedély megszerzését, helyszíni szemlét előíró minősítési eljárás mintegy 300 ezer vállalkozásnak okozna gondot -- vélik szakmai körökben. Az engedélyeztetés hosszadalmas és a kisvállalkozásokra nagy terhet ró. Aggályok merültek fel amiatt is, hogy a követelményrendszer az EU-csatlakozás időpontjára megváltozhat. A kifogások hatására a kormány először tavaly módosította a rendelet hatálybalépésének határidejét.