Különleges szerepet kap mostanában Magyarországon a cigarettacsempészet. Az első negyedévben 172 devizabűncselekményre bukkantak a fináncok, az esetek több mint felében illegális, az országból kifelé irányuló dohányszállítmányokról volt szó. A célállomás elsősorban Nyugat-Európa, azon belül is főképp Angliában és Németországban landolnak a "fekete"-kamionok. Több mint 270 ezer kartont sikerült lefoglalni, ezek értéke 1,1 milliárd forintra tehető.
Az elkobzott tételek sorsa a megsemmisítés, ami nem kis gondot okoz a vám- és pénzügyőrségnek. Amint arról Arnold Mihály országos parancsnok a napokban a parlament illetékes bizottsága előtt beszámolt, a megsemmisítés köbméterenként 36 ezer forintjába kerül a vámhatóságnak. Felvették a kapcsolatot a nagy dohánygyárakkal, hogy azok legalább a saját termékeiket vásárolják vissza.
Ez néhány milliós kiadáscsökkenést eredményezhetne a költségvetésnek.
Másik kiemelkedő területét jelentik a pénzügyi visszaéléseknek a vámbűncselekmények. Ebbe a körbe tartozik a Magyarországra befelé irányuló csempészet és a vámorgazdaság. Csaknem 700 esetet derítettek fel a vámnyomozók, ez valamivel több, mint egy évvel korábban, viszont az elkövetési érték harmadára-negyedére csökkent. Azaz többnyire kisebb súlyúak a visszaélések.
Kissé növekedett az elmúlt időszakban a felderített adó- és társadalombiztosítási csalások száma, ám értékük a felére zuhant vissza. Ennek oka abban keresendő -- mondta lapunknak Sipos Jenő, a VPOP szóvivője --, hogy szinte megszűntek a korábban hosszú évekig virágzó olajügyletek.
Az országba becsempészett, hamis márkajelzéssel ellátott áruk értéke az első negyedévben meghaladta a 300 millió forintot. Ez tavaly ilyenkor 42,5 milliót tett ki, s a feltárt esetek száma is jóval kisebb volt. Elsősorban hamisított cipőt, szabadidőruhát, pólókat igyekeznek piacra dobni. Új jelenség -- tudtuk meg --, hogy az országon belül speciális üzemek jöttek létre, ahol ráteszik a termékekre a hamis márkajelzést. A lefoglalt áruk egy részét a Karitatív Tanácson keresztül kaphatják meg a rászorulók. Bizonyos esetekben ehhez a védjegytulajdonos engedélyére is szükség van.
Az év első harmadában összesen több mint 4600 esetben bukkantak pénzügyi visszaélésekre a fináncok, ezek értéke meghaladta 7,2 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt valamivel kevesebb esetre derült fény, viszont az elkövetési érték a mostani dupláját tette ki. Mint Sipos Jenő elmondta, a felderített esetek számának növekedése mögött elsősorban az áll: egyre eredményesebbek a vámhatóság nyomozói, jól működik a kockázatelemzési módszer.
(Jövedéki visszaélésekről szóló cikkünkben [VG, 2001. április 17.] nem lapunk hibájából helytelen adat szerepel. A tény: 432 hektoliter sört foglaltak le a fináncok az első negyedévben.)