A Párizsi Klub tagjai között Németország a legnagyobb hitelezője Oroszországnak: Moszkva 40 milliárd dolláros adósságának 40 százalékával, 16 milliárddal tartozik Berlinnek. Az oroszok decemberben adósságcserét ajánlottak fel: a tartozás egy része fejében fogadjanak el orosz vállalati részesedést. A felkínált választék kiábrándító volt -- írja a Financial Times. Annyi haladás várható, hogy bejelentik egy cseretranzakciós bilaterális ügynökség felállítását.
Ivan Materov, a gazdasági miniszter első helyettese szerint nyolc csereakciós terv került az asztalra, közöttük a Knauf építőanyag-ipari cég permi cementgyár-vásárlási projektje, egy moszkvai élelmiszer-ipari és egy arhangelszki metanolgyár terve. Vezető vállalatok nem kerülnek be a programba -- mondta Materov a Moscow Times szerint.
Schröder és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalásain szó lesz az orosz törlesztési hajlandóságról, miután az év elején a szándék láthatóan gellert kapott. A januári és februári elmaradást már pótolták az oroszok, de a márciusi kötelezettségek teljesítéséből még mindig hiányzik 300 millió márka.
Putyin felveti vendégének az amerikai rakétavédelmi terveket (amelyekkel kapcsolatban Schröder ellenállása jelentősen csökkent azután, hogy a múlt hónap végén ismerkedési találkozót tartott George Bush amerikai elnökkel), illetve a Moszkva és az Európai Unió közötti szorosabb együttműködést regionális biztonsági kérdésben, különösen a Balkánon.
Német értékelés szerint Moszkva azt szeretné, ha Berlinben egyfajta ügyvédre lelhetne a nemzetközi pénzügyi szerevezeteknél, ha Németország ellensúlyt képezne az USA-val szemben. A németek ezzel szemben stabilitást, kiszámíthatóságot, piacnyitást, a civil társadalom védelmét várják az oroszoktól. Utóbbi jegyében előre bejelentették, hogy Schröder szóba hozza Putyin előtt az NTV tévétársaság ügyét, és exkluzív interjút ad az Eho Moszkvi rádióállomásnak, amely az NTV-t is ellenőrző Media Moszt-csoporthoz tartozik.