Elképzelhető, hogy jövő januártól az M5-ös autópályán is matricával utazhatunk. Erre nem hivatalos, de "tűz közeli" emberekkel folytatott háttérbeszélgetések sorozatából lehet következtetni. Az M5-ös "matricásítása" számításaink szerint mintegy 10 milliárd forintba kerülne.
Az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. tavaly mintegy 10 milliárd, az idén pedig várhatóan 11 milliárd forintnyi forgalommal számolhat. A bevétel két részből áll, az idén -- kerekítve -- 7 milliárd származik az útdíjakból és 4 milliárd az úgynevezett üzemeltetési hozzájárulásból. (Ez utóbbit a költségvetés fizeti az 1993-ban kötött koncessziós megállapodás alapján.) Harmath László, az AKA Rt. vezérigazgató-helyettese tegnap Újhartyánban, az autópálya-gyorskapu megnyitóján a Világgazdaságnak azt mondta: társaságának mindenképpen hozzá kell jutnia a 11 milliárd forintos bevételhez. Ennyibe kerül ugyanis az autópálya építésére felvett hitelek tőke- és kamattörlesztése, a sztráda fenntartása és üzemeltetése, illetve a díjszedés. A cég szempontjából azonban közömbös az összeg forrása, az származhat akár teljes egészében a magyar államtól is.
Jean-Loup de Beauvoir, az AKA Rt. vezérigazgatója újságírói kérdésre diplomatikusan úgy felelt: egy privát cég és a kormányzat képviselőinek tárgyalásairól nem szokás tájékoztatni a nyilvánosságot. Ám leszögezte: az AKA "bármilyen kérdés megvitatására nyitott". Kölber György, a szaktárca gyorsforgalmi utak koordinációs irodájának vezetője lapunknak -- konkrétumok említése nélkül -- annyit mondott: mindkét felet foglalkoztatja, hogyan lehetne bevonni az M5-öst is a matricás rendszerbe.
Az AKA idei, 11 milliárdos bevételi kötelezettségeit alapul véve, s feltételezve, hogy a matrica bevezetésével lényegesen nőne a sztráda forgalma, 10 milliárd forint körüli összegbe kerülne az M5 matricásítása. Ez durván egytizede annak az összegnek, amelyet az idén sztrádaépítésre és -felújításra terveztek fordítani. Lapunknak -- nevük elhallgatását kérő -- illetékesek sejtetni engedték: a megállapodás nem pénzkérdés. Feltehetően politikai döntés születik, és elég valószínű, hogy ez a választások évében pozitív lesz.