BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pótolható állati fehérjék

Növényi eredetű fehérjeforrásokkal helyettesíthetők az utóbbi időben gondot okozó állati fehérjék a takarmányokban -- mondta el lapunknak Babinszky László, a Kaposvári Egyetem tudományos rektorhelyettese. Az egyetem e tárgyban közösen kísérletezett a wageningni (Hollandia) agráregyetemmel, s rövidesen kész receptúrával jelennek meg a piacon.

A BSE és a különféle egyéb állatjárványok rávilágítottak, hogy a takarmányokban más fehérjekomponensekkel kell felváltani az állati eredetűeket. Babinszky László szerint bizonyos tapasztalatokat korábban is szereztek -- hiszen már korábban is volt erre igény --, de csak az utóbbi évek kutatásai erősítették meg, hogy a fehérjeforrások helyettesítésekor nem lehet megelégedni az úgynevezett fehérjeegyenérték-alapú cserével. A kaposvári és nemzetközi kutatások szerint a sertéstakarmányok esetében akkor járnak el helyesen, ha a cserét a fehérjeforrások ileálisan (azaz az állat vékonybelének utolsó szakaszában, az ileumban) emészthető aminosav-tartalma alapján végzik, ügyelve a lizin és a kinyerhető energia arányára, továbbá a többi aminosav ideális fehérjeelvnek megfelelő arányára is.
A kísérletek alapján tekintettel kell lenni a csontos húsliszt vagy más állati eredetű fehérjeliszt, valamint a növényi fehérjeforrás foszfortartalmára is. Az előbbiek ugyanis jóval nagyobb arányban tartalmazzák ezt az elemet, ezért a növényi fehérjék felhasználásakor pótolni kell. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a sertésben a növényi eredetű foszfor rosszul szívódik fel, ezért a fehérje helyettesítésekor a takarmányokba úgynevezett fitáz enzimet kell keverni.
A Kaposvári Egyetemen modellszámításokat végeztek a fehérjehordozók cseréjére, ennek során konkrétan meghatározták a Hízó--1 és a Hízó--2 abrakkeverékek új összetételét, különös tekintettel a sertések ileálisan emészthető lizinszükségletére. Ezt követően -- az amerikai ajánlások figyelembevételével -- kalkulálták az ehhez viszonyított emészthető metionin, cisztin, tretoin és tripofán mennyiségét.
A receptúrákat a 20--60, illetve a 60--105 kilogrammos sertések számára készülő tápokhoz ajánlották, amelyekben a hús- és a hallisztet 48-46 százalékos nyersfehérje-tartalmú szójadarával, borsóval, csillagfürttel, napraforgódarával, valamint repcével helyettesítették.
Babinszky László elmondta még, hogy a wageningeni agráregyetemmel közösen vizsgálták, vajon az új összetételű takarmányok nem rontják-e az állatok hízóteljesítményét és a húsok minőségét. Megállapításaik szerint ha a lizin és a többi jól emészthető aminosav arányát betartják, illetve gondoskodnak az emészthető foszfor pótlásáról, ettől nem kell tartani.
A Kaposvári Egyetem kutatói a kísérletek eredményei alapján nemrég véglegesítették azokat a receptúrákat, amelyeket a takarmánygyártók felhasználhatnak. A csontos vagy a vegyes állati eredetű húsliszt helyettesítése a növényi eredetű fehérjeforrásokkal nem növeli az abrakkeverékek árát, sőt néhány változat 5-6 százalékkal olcsóbbá is tehető. Céljuk egyébként nem kizárólag a kevésbé költséges takarmányok előállítása, hanem annak bizonyítása volt, hogy a növényi eredetű fehérjék előtérbe kerülése miatt az abrak ára nem nő, minősége és a hizlalás hatásfoka nem romlik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.