A tervek szerint új, a panellakásból kivezető lakásprogrammal bővülne a Széchenyi-terv otthonteremtési része. Az elképzelések szerint az önkormányzatok korszerű társasházakat építenének. A telekkialakításhoz és az építkezéshez is igénybe vehetnék az államilag támogatott kamatozású lakáshiteleket -- mondta a Világgazdaságnak Sasvári Szilárd, a Gazdasági Minisztérium (GM) lakáspolitikai munkacsoportjának vezetője. A panelből kiköltözni vágyó családok régi otthonukat az új társasházi lakásért cserébe felajánlhatnák az önkormányzatnak. A helyhatóságok bérlakásként hasznosíthatnák azokat. Az új lakás és a panel közötti árkülönbözetre a lakók szintén igénybe vehetnék a kedvezményes kamatozású kölcsönt -- így szól az elképzelés.
A panellakásokkal valóban kezdeni kell valamit -- vélik egybehangzóan a megkérdezett önkormányzatok és a gazdaságkutató. Jó elképzelésnek tartja Hegedűs József a javaslat azon részét, hogy a megüresedő panellakásokat bérlakásként hasznosítsák. A Városkutatás Kft. ügyvezető igazgatója ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a kormány lakásprogramjainak nem látni költségvetési hatásait. A bérlakásprogramra fordított jelentős támogatás ugyan bővíti az állományt, de az amúgy is veszteséges szektor veszteségeit is növeli. Emellett ezekhez a programokhoz az önkormányzati finanszírozást is korszerűsíteni kell -- véli Hegedűs. A lakásprogramokra ugyanis a helyhatóságok már így is kénytelenek nem lakáscélú forrásokat is átcsoportosítani.
Az önkormányzatok nem lesznek képesek újabb programokat finanszírozni -- mondta Dercze Tamás, a főváros IV. kerületének polgármestere. A lakótelepi életforma demoralizáló, ám mégsem ez a legjobb megoldás felszámolására. Újpesten 20 ezer panellakás található. Kiürítésükre az önkormányzatnak nincs pénze -- jelentette ki. A XI. kerületben 25-30 ezer panelotthon van. Az önkormányzat minden javaslatot megfontol, ami a helyzet orvoslására irányul. Ráadásul, mivel évente legalább 4-500 bérlakásra lenne szükség a kerületben, ezért jó a panelból kialakítható bérlakások gondolata -- véli ugyanakkor Szőke László alpolgármester. Ezzel együtt azonban fontosnak tartja, hogy új lakbér-támogatási rendszert is kialakítsanak. Ahhoz ugyanis, hogy a bérlakás ára 15 év alatt megtérüljön, havonta ezer forint négyzetméterenkénti bérleti díjat kellene kiróni -- érvelt az alpolgármester. Ezzel szemben a kerületben most 150 forint/négyzetméter árat fizetnek a bérlők havonta. Így Szőke szerint az államnak támogatást kellene nyújtania a lakbérhez.