Beszállítói Befektetői Rt. néven, a tervek szerint, szeptemberben nyújtják be a cégbírósághoz a bejegyzési kérelmet -- tudtuk meg Pongorné Csákvári Mariannától, a Gazdasági Minisztérium (GM) helyettes államtitkárától. Egyedüli alapítója a Regionális Fejlesztési Holding (RFH) Rt., alaptőkéje pedig 2,5 milliárd forint. Ezt a RFH a gfc-ből kapja, tőkeemlés formájában. Erre a gazdasági miniszter gfc-szabályozásról szóló rendeletének közelmúltban történt módosítása ad lehetőséget. Eszerint a rendelet azzal egészül ki, hogy a gfc forrásainak terhére részben vagy egészben támogatást nyújthat az RFH Rt. gazdaságfejlesztési célokat szolgáló alaptőke emeléséhez.
A GM helyettes államtitkára elmondta, hogy dolgoznak a Beszállítói Befektetői Rt. alapítói okiratán és üzleti szabályzatán. A társaság a beszállítóként müködő, illetve beszállítóvá váló vállalkozásokba fektetne be, de ezzel csak kisebbségi tulajdonrészt szerezhetne. Mértékéről és a befektetés idejéről még nem döntöttek. Az elképzelések szerint az előbbi 25 és 50 százalék között, az utóbbi pedig 3 és 7 év között lesz.
A megalakuló, kockázati tőketársasághoz hasonló módon működő Beszállítói Befektetői Rt. célterülete az ország egészére kiterjed. A Befektetői Beszállítói Rt.-be tőkeemléssel mások is beszállhatnak. Sok befektető (például bankok, befektetési alapok) érdeklődött már -- mondta Pongorné Csákvári Marianna.
A beszállítói program -- mint arról lapunk korábban beszámolt -- 1998-ban indult. Célja a beszállítói kapcsolatokkal nem rendelkező kis- és közepes vállalkozások fejlesztése volt. A program elsősorban azon szakmaterületekre (fémmegmunkálás, elektronika, gumi- és műanyag termékek gyártása) összpontosított, ahol esély volt a Magyarországon működő multinacionális cégekhez történő beszállítói kapcsolódásra. A program keretében a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) koordinálásával partnerközvetítésekre, minőségügyi fejlesztések és a beszállítóvá válást segítő beruházások támogatására került sor, melyre összesen 1,3 milliárd forintot fordítottak 1998-ban és 1999-ben.
A gazdaság duális szerkezetének (fejlett technológiájú nagyvállalatok -- versenyképtelen kisvállalkozások) oldására, a magyar beszállítóknak a multinacionális cégekhez történő erőteljesebb integrálása érdekében, 2000-ben új koncepcióval folytatódott a program. Az integrátori beszállítói program célja az integrátor nagyvállalatok köré szerveződő beszállítói kör tudatos fejlesztése.
A tavaly meghirdetett Széchenyi-terv keretében ez év elejétől a beszállító vagy beszállítóvá válni kívánó vállalkozások fejlesztési célú beruházásaikhoz támogatásra pályázhatnak.