Szeptembertől lép hatályba a közlekedési, a belügyi és a környezetvédelmi tárca együttes májusi rendelete a gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatáról és ellenőrzéséről. Egyik újdonság lesz az ezek elvégzésének érvényességét jelző öntapadó matrica. A hátsó rendszámtáblára helyezendő matrica közbeszerzésére azonban -- információink szerint -- rövidnek bizonyult a határidő. Ezért használatát 2002. január 1-jére napolták el.
Az erről szóló rendeletmódosítás várhatóan ma jelenik meg a Magyar Közlönyben -- tudtuk meg. Ebben korrigálják is a májusi zöldkártya-rendeletet, azaz bekerül a számítógépes szerkesztési hiba miatt kimaradt két átmeneti rendelkezés is. Eszerint az autósoknál kinn lévő zöld kártyák érvényességükig érvényesek, illetve a felülvizsgáló helyeknek kiadott feljogosítások továbbra is érvényesek.
A szeptembertől hatályba lépő zöldkártya-rendelet másik újdonsága, hogy hatósági árassá válnak a gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatával kapcsolatos tevékenységek díjai. Eddig ezek -- nemzetközileg is egyedülállóan -- nem voltak rögzített árasak, vállalkozói alapon működött a rendszer. A hatósági díjakat a gépjárművizsgálat műszerigénye függvényében határozzák meg. Szakértők szerint ezzel az autósok többsége jobban jár. A jövő hónaptól a jelenleg is hatósági áras környezetvédelmi igazolólap (zöld kártya) kiadásának díja 210 forintról 500 forintra emelkedik.
A májusi zöld kártyás rendelet több ponton is módosul szeptembertől. A változások -- egyebek között -- kiterjednek a szükséges felülvizsgálatok periódusidejére (sűrűségére), a tartalmára, a határértékekre, a dokumentálásra. Közöttük akadnak egyszerűsítések és szigorítások egyaránt. Lesznek olyan változtatások, amelyek 2004-ig folyamatosan lépnek hatályba.