A turizmus első félévi alakulását értékelve Budai Zoltán, a GM helyettes államtitkára elmondta, hogy a fő küldő országokban az idei szezonra a forint árfolyamváltozásának jelentősebb visszatartó hatása nem várható. Ezt támasztja alá a külföldiek által eltöltött szállodai vendégéjszakák számának növekedése (VG, 2001. augusztus 9., 3. oldal).
Az üdülési csekkel érkező vendégek száma elmaradt az előző évitől: tavaly az első fél évben 65 504 fő váltott be üdülési csekket, míg az idén eddig csak 18 850. A jelentős csökkenés a csekkértékesítési rendszer módosulásának következménye -- indokolt Budai. Az inaktív személyeknek bizottsági döntések alapján ítélik oda a csekkeket, ez folyamatban van, míg tavaly azok nagy részét gyakorlatilag már az első fél évben felhasználták. A helyettes államtitkár elmondta, a hét végi magyar Forma--1-es futamra érkező külföldiek fogadására felkészültek a hatóságok, ezért a határon jelentős várakozásra nem kell számítani.
A GM csak 2003-tól javasolja a melegkonyhás vendéglátóhelyeket érintő európai uniós higiéniai szabvány bevezetését -- közölte Budai Zoltán. A jelenleg hatályos rendelet a HACCP alkalmazását 2002. január 1-jétől tenné kötelezővé. A helyettes államtitkár elmondta: folyik az egyeztetés az egészségügyi és az agrártárcával a szabvány kötelezővé tételének elhalasztásáról. Hozzátette: a HACCP-t legkésőbb az európai uniós csatlakozásig kell bevezetni. A GM a követelményrendszerre való áttérésben pályázattal támogatná a kis- és középvállalkozásokat, valamint a szabványt értelmező kézikönyvet is kiad, mely 6000 forintért lesz megvásárolható, októbertől.