Az idén az első fél évben összesen 717 közigazgatási per indult a bíróságokon adóügyben -- tájékoztatta a Világgazdaságot az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Igaz, ez a szám a tavalyi év hasonló időszakában nyilvántartott 651-hez képest némi növekedést mutat, ám összességében jelentősen csökkent a folyamatban lévő adóperek száma.
A hivatal 3,7 milliárd forint értékű pert már meg is nyert az idei első fél évben. Az újonnan indítottak értéke 5,2 milliárdot tesz ki. Az APEH által elvesztett perek értéke ennek töredéke, mindössze 884 millió forint.
Az utóbbi években látványosan csökken az adóperek száma, ez a tendencia 1999 óta figyelhető meg. Az idén 3808 üggyel foglalkoztak júniusig a bírák, míg egy éve több mint kétszer ennyi volt a folyamatban lévő adóperek száma.
A legtöbb 1996--98 között indult, s felfutásukat az adóhivatal tömeges ellenőrzése váltotta ki.
Az APEH a személyi jövedelemadó befektetési kedvezményeinek igénybevételét vizsgálta meg, s ennek következtében jelentősen megugrott az adóperek száma. A befektetési perek lefutását követően csökkent az összes perek száma is.
Az évek óta tapasztalt csökkenési trend folytatásában az idén elsősorban egy tavaly év végén a Legfelsőbb Bíróság által hozott állásfoglalás játszott közre. Az adóhivatal vizsgálatai során ugyanis adóhiányt állapított meg azoknál az adózóknál, akik a bérjellegű jövedelmet a kisebb, 20 százalékos adókulccsal mint árfolyamnyereséget számolták el, s nem összevont jövedelemként, 40 százalékos kulccsal adóztak utána. Ezért több száz pert indítottak. A legfőbb bírák állásfoglalása alapján vélhetően felgyorsul az ezzel kapcsolatos ügyek lezárása.
Ez évben valamelyest kevesebbe került az APEH-nak a pereskedés, mint egy évvel korábban. Az idén mindössze 11 millió forint jogerős perköltséget állapított meg a bíróság az adóhivatal terhére, míg egy évvel korábban ennél egymillióval többet. Figyelembe véve azonban, hogy az idén júniusig feleannyi volt a folyamatban lévő ügyek száma, mint egy éve, összességében drágult az egy perre jutó költség átlagértéke.
Szintén jelentős változás tapasztalható az APEH által megnyert perek költségeinél: az idén 30,3 millió forintot állapítottak meg az APEH javára, amit az adóperek veszteseitől várhat a hivatal bevételként. Ezzel szemben egy évvel korábban ennek a felét -- 18,6 millió forintot -- kellett fizetniük az adózóknak, ha az APEH nyerte az ügyet.