Ausztria jövőre az ideihez képest valamelyest mérsékli és összetételében jelentősen átalakítja bevándorlási kvótáját, noha a gazdaság hosszabb ideje követeli annak emelését a néhány szakterületen különösen erős munkaerőhiány csökkentése érdekében.
A döntés szerint Ausztria az idei 8518 helyett jövőre 8280 személyt kész befogadni -- írja az MTI. Ezen belül változatlan marad a családösszevonások számára fenntartott 5490 hely -- a várakozók száma meghaladja a 11 ezret --, 2400-et úgynevezett "kulcsfontosságú munkavállalóknak" szánnak, és 390 magánvagyonnal rendelkező külföldi letelepedését engedélyezik. "Kulcserőnek" az osztrák piacon keresett képzettségű, vagy különleges ismeretek, továbbá a vonatkozó gyakorlat birtokában lévő személyek számítanak.
Az előzetes tervekben még a családegyesítési kvóta jelentős csökkentése, valamint a 2400 helyett mindössze 1613 "kulcserő" beengedése szerepelt (VG, 2001. augusztus 10., 2. oldal). A bevándorlási engedélyt továbbra is csak letelepedési jóváhagyást jelent, nem jár automatikusan együtt a munkavállalási engedéllyel.
A bécsi kormány döntött arról is, hogy a gazdaság bármely ágában lehetővé teszi szezonális munkavállalási engedélyek kiadását, vagyis az eddigiekkel ellentétben nem csupán a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban.
Az Osztrák Gyáriparosok Szövetsége a döntés kapcsán intézkedéseket követelt a különösen egyes szakterületeken -- például az informatikában -- jelentkező munkaerőhiány megoldására. Christoph Leitl, az Osztrák Gazdasági Kamara elnöke csak akkor kész támogatni a döntést, ha megteremtik az ideiglenes munkavállalási engedélyek intézményét az egyes szakterületeken mutatkozó és a belföldi munkaerő-tartalékból nem fedezhető hiányok betöltésére.