Az amerikai gazdaság kibocsátása éves szinten 0,2 százalékkal bővült a második negyedévben -- jelentette be a washingtoni kereskedelmi minisztérium. Ez ugyan fél százalékponttal elmarad az előzetesen közölt adattól, és így 1993 eleje óta a leggyengébb eredmény, ám kellemes meglepetést okozott a zéró növekedésre számító elemzőknek. Az amerikai és európai tőzsdék részvényárfolyamai a hír hatására átmenetileg emelkedtek, tartósabb erősödést azonban csak az amerikai állampapírpiacok tudtak elkönyvelni.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hivatalosan egy hónap múlva közzéteendő éves jelentésének kiszivárgott tervezete szerint az eurózóna gazdasága a korábban várt 2,4 helyett mindössze 2 százalékkal bővülhet 2001-ben, ami kamatcsökkentést tesz indokolttá az Európai Központi Bank (ECB) részéről.

"A májusban végrehajtott kamatcsökkentés indokolt volt, és további ilyen irányú lépések lehetnek szükségesek, feltéve, hogy egyértelművé válik az infláció csökkenése, vagy tovább lassul a növekedés" -- hangzik az ECB-hez intézett ajánlás. A Financial Times ennek kapcsán emlékeztet: piaci elemzők arra számítanak, hogy a frankfurti testület mai ülésén negyed százalékponttal csökkenteni fogja a 4,5 százalékon álló irányadó rátát. Ennek esélyét csökkenti ugyanakkor, hogy Ernst Welteke, az ECB-tanács német tagja egy tegnapi nyilatkozatában továbbra is az infláció elleni küzdelmet és nem a gazdaság élénkítését nevezte a közösségi jegybank fő feladatának.
Miközben Nyugat-Európa és Japán kilátásait egyre borúlátóbban ítélik meg az IMF közgazdászai, az Egyesült Államok esetében változatlanul hagyták az idei évre vonatkozó másfél, valamint a 2002-re jósolt 2,5 százalékos növekedési prognózisukat. Az ANSA olasz hírügynökség által megszerzett jelentéstervezet végleges változatát az IMF szeptember végén esedékes éves közgyűlése előtt fogják nyilvánosságra hozni.
A Reuters és a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége arra számított, hogy a második negyedév végleges növekedési adata stagnálást fog jelezni az Egyesült Államok gazdasága számára. A szerény bővülés éppen ezért meglepetésként hatott, és ezzel kisebb lökést adott a részvényáraknak a Wall Streeten és az európai tőzsdéken is. Az optimizmus azonban hamar elillant: a befektetők nyilvánvalóan arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a vállalatok profitkilátásai továbbra sem túl rózsásak. Az európai részvényindexek többsége lényegében az előző napi záróértékre süllyedt vissza, az amerikai indexek pedig lapzártánkkor fél-egy százalékos veszteséget mutattak.
Tartósabb áremelkedés mutatkozott viszont az amerikai állampapírpiacon. A befektetők többsége arra számít, hogy a tegnap nyilvánosságra került számok nem fogják a jegybank szerepét betöltő Fedet eltántorítani a kamatok további csökkentésétől, ami kedvező hír lehet a kötvénytulajdonosok számára.
A washingtoni közlés szerint a második negyedévben az amerikai GDP kétharmadát adó magánfogyasztás 2,5 százalékos erősödése tartotta pozitív tartományban a növekedést. A vállalati beruházások értéke ugyanakkor lényegesen, 14,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. A harmadik negyedévre vonatkozóan már bizakodóbbak a szakértők: az alacsonyabb kamatlábak -- a Fed az idén összesen 3 százalékponttal mérsékelte az irányadó rátát --, a kormányzati adócsökkentések és az alacsonyabb energiaárak ekkor már, sokak szerint, éreztetni fogják jótékony hatásukat.