Tovább csökkent a munkanélküliség a május--júliusi időszakban Magyarországon. A három hónap átlagos rátája 5,6 százalék volt, ami a munkaerő-piaci felmérések 1992-es kezdete óta a legalacsonyabb érték -- adta közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). (A háromhavi átlagolást azért végzi a KSH, mert a nemzetközi ajánlások szerinti, mintavételen alapuló számítások így megbízhatóbbak.)
A vizsgált időszakban 230 ezer ember volt kényszerűen állástalan, 35 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap átlagában 3,863 millió fő, az előző évhez viszonyított létszámváltozás a mintavételi határon belül maradt.
A munkanélküliek 46 százaléka egy éve vagy annál régebben keres állást, a tartósan munka nélküliek aránya 1,8 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A munkanélküliség átlagos időtartama 16 hónap volt, valamivel rövidebb, mint egy évvel ezelőtt.
A fiatalok között 10,9 százalékos a munkanélküliségi ráta. Az Európai Unióban mindkét munkanélküliségi mutató magasabb. Ott a fiatalokra számított 14,5, a "teljes" ráta pedig 7,3 százalékon áll.
Az adminisztratív forrásból származó statisztika szerint július végén a regisztrált munkanélküliek száma 363 ezer volt. A nyilvántartott állástalanok között 111 ezer fő kapott munkanélküli-járadékot, 57 ezren jövedelempótló támogatásban részesültek, az ezt felváltó rendszeres szociális segélyt pedig 74 ezren kapták.