A jövő évi nyugdíjkasszát olyannyira alultervezte a kormányzat, hogy abból még a törvényi emelés mértékét sem lehetne megvalósítani -- hívja fel a figyelmet egy neve elhallgatását kérő nyugdíj-biztosítási szakértő. Az idei kifizetésekhez képest 9,7 százalékkal több pénzt kellene szétosztania januártól a nyugdíjalapnak. Ez egyelőre nem lehetséges, hiszen a következő év költségvetése mindössze 6,4 százalékkal tartalmaz magasabb irányszámot.
A pénzügyi tárcánál ugyanakkor nem aggódnak a jövő évi nyugdíjak miatt. A nyugdíjkassza "felülről nyitott", így előirányzat-módosítási kötelezettség nélkül túlteljesíthető a kiadási és a bevételi oldala is -- tájékoztatott a PM. Ezzel hallgatólagosan egy költségvetési tervezési technikát, a bevételek alultervezését is elismeri a tárca. Jövőre sem kell aggódniuk a nyugdíjak ki nem fizetése miatt az érintetteknek. Semmi sem utal arra, hogy a nyugdíj-biztosítási alap járulékbevételei valóban megállnak a tervezett szinten, így minden bizonnyal rendszeres bevételeiből képes lesz kiadásainak finanszírozására.
A nyugdíjak emelését két törvényhely szabályozza. A társadalombiztosításról szóló jogszabály szerint az adott évre tervezett országos nettó átlagkereset-növekedést és a fogyasztói árszínvonal emelkedését egyenlő súlyozással kell venni a nyugdíjemelés mértékének megállapításához. Az így kapott százalékos irányszámot további 3 százalékponttal fejeli meg a költségvetésről szóló törvény.
Az egy főre jutó nyugdíjak egyébként 1990 óta nem érik utol a fogyasztói árak emelkedését. Lapunk a Központi Statisztikai Hivatal közleményei alapján úgy számolja, hogy az egy főre jutó nyugdíj a kilencvenes évek alatt éppen négyszeresére, miközben az árak ötszörösükre emelkedtek.