A pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint a májusihoz képest 0,4 százalékkal csökkent a német ipari termelés értéke -- adja hírül a Reuters. Ez ugyan jobb eredmény az elemzők által várt 0,7 százalékos visszaesésnél, ám többen is arra számítanak, hogy a Bundesbank két hét múlva esedékes felülvizsgálata a szaktárcáénál rosszabb eredményt fog kihozni. Általános vélekedés szerint a következő hónapokban sem várható a helyzet javulása.
A régóta a német gazdaság Achilles-sarkának számító építőipar kibocsátása 2 százalékkal csökkent júniusban, míg a fogyasztási cikkek terén tapasztalt növekedést a beruházási javak negatív eredménye ellensúlyozta. Az év első felében összességében ugyan 1,4 százalékos ipari termelésnövekedést regisztráltak, ám a második negyedév teljesítménye 2,3 százalékkal elmaradt az első három hónapétól.
Ennek fényében elemzők arra számítanak, hogy az augusztus 23-án közzéteendő második negyedévi GDP-adat 0,2-0,3 százalékos csökkenést fog mutatni. A kutatóintézetek és piaci elemzők máris megkezdték az év egészére vonatkozó prognózisaik lefaragását: a JP Morgan immár mindössze 0,8 százalékos éves növekedést jósol, az áprilisban még 2,1 százalékos előrejelzést kiadó DIW intézet legfrissebb közleménye pedig 1 százalékos eredményt valószínűsít.
A Financial Times szerint ugyanakkor a Schröder-kabinetnek sem hajlandósága, sem valódi mozgástere nincsen érdemi gazdaságélénkítő intézkedések megtételéhez. A lassulás okai döntően külföldi eredetűek, a monetáris politika pedig az ECB kezében van -- emlékeztet a brit szaklap. A közös jegybank a múlt héten a kamatláb szinten tartása mellett döntött, ám az eurózónából érkező rossz hírek fokozzák a lazítás irányába ható nyomást.
A tizenkettek üzleti és fogyasztói bizalmi indexe júliusban immár hetedik hónapja csökkent, a Reuters legfrissebb beszerzői menedzserindexe (PMI) pedig gyorsuló visszaesést jelez a feldolgozóiparban. Az összképet tovább rontja, hogy a valutaunión kívüli legnagyobb EU-gazdaság, Nagy-Britannia feldolgozóipara immár recesszióba csúszott. Elemzők ebben a helyzetben arra számítanak, hogy az ECB augusztus 30-án esedékes következő ülésén, de legkésőbb szeptember folyamán csökkenteni fogja jelenleg 4,5 százalékos irányadó kamatát.