Azoknak nyújt újabb kedvezményt a kormány, akik eddig is igénybe tudták venni a kiegészítő kamattámogatással nyújtott lakáshitelt. Így értékelték a lapunknak nyilatkozó szakértők a kormány múlt heti döntését, miszerint a lakáskölcsönök kamattámogatásának futamideje tízről húsz évre emelkedik. Nincs köze a támogatott időszak hosszának ahhoz, hogy adott jövedelemmel változatlan futamidő mellett mennyi kölcsönt lehet felvenni. Vagyis a támogatott időszak meghosszabbítása nem növeli önmagában a lakosság hitelfelvevő képességét. De az ügyfelek az intézkedés hatására talán hosszabb időre mernek eladósodni -- véli Csomós József, a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) üzleti vezérigazgató-helyettese. A támogatott időszak megduplázásának legfeljebb a pszichikai hatásai lehetnek kedvezőek -- mondta Varga Dénes. A DEM Információs és Gazdaságkutató Kft. ügyvezető igazgatója szerint az emberek azért nem gondolkoznak tíz-húsz évnyi futamidejű kölcsönökben, mert nem kívánják hosszú időre lekötni az ingatlant, mivel például néhány év múlva el szeretnék adni.
A költségvetés kockázatvállalása ugyanakkor figyelemre méltó -- figyelmeztet Csomós József. A hitelállomány húsz év alatt akár ezermilliárd forintnál nagyobbra is duzzadhat. Amennyiben az infláció megbillen, és tíz százalék körülire kúszik vissza, úgy a jelenlegi támogatás akár 70-90 milliárd forintnyi kiadással is megterhelheti a költségvetést -- mondta az FHB vezérigazgató-helyettese. A támogatás mértéke az állampapír-piaci hozamtól függ. Ha az állampapír kamata tíz százalék, az állam hat százalékpontnyi kamattámogatást fizet. Amikor a papír kamata négy százalékra csökken -- az infláció mérséklődésének hatására --, úgy a kamattámogatás nulla forinttá válik, vagyis eltűnik -- magyarázta Oszlányi Zsolt, az OTP Bank Rt. ügyvezető igazgatója.
Csomós József szerint ugyanakkor várhatóan az EU sem nézi majd jó szemmel a magas kamattámogatást.
A jelzáloglevelek kamattámogatását -- a kormány döntése alapján -- 1,5 százalékponttal felemelik. Így orvosolják azt a méltánytalanságot, hogy az új lakás építését jobban támogatja az állam, mint a használt lakás vásárlását -- véli Varga Dénes. Az intézkedés hatására jelentősen csökken a havi törlesztőrészlet. Tízmillió forint kölcsönnél most 125 ezer forintot kell visszafizetni havonta. A támogatás növekedésének és öt évvel hosszabb futamidőnek a hatására 106 ezer forintra mérséklődik a törlesztőrészlet -- számolt Csomós József. Az ügyfelek olyan kamattal törlesztik a hitelt, mint amekkora kamattal a bankok beszerzik a jelzálogleveleket, ez az ügyfelek szempontjából nagyon kedvező lépés -- véli Oszlányi Zsolt. Az OTP úgy számol, hogy a jelenleg kihelyezett hatmilliárd forintos hitelállomány másfél milliárddal növekszik majd. Ebben persze annak is szerepe lesz, hogy az OTP ősztől megalakítja jelzáloghitel-intézetét.
Varga Dénes szerint felgyorsulhat az a folyamat, hogy egyre inkább kiszorulnak az üzleti kamatozású lakáshitelek a banki palettáról. Ez év júniusáig ugyanis hatszor annyi piaci kölcsönt (24,4 milliárd forint) folyósítottak a pénzintézetek, mint amekkora a jelzáloglevelek kamattámogatásával nyújtott hitelek állománya volt (3,7 milliárd forint). Inkább a kereskedelmi bankok kezdenek majd kiszorulni a piacról, ugyanis a jelzáloghitel-intézetek olcsóbban juthatnak forráshoz -- mondta Oszlányi Zsolt. Mindenképpen kedvezőnek értékelhető az, hogy egyre nagyobb verseny lesz a használt lakás vásárlásához igénybe vehető hitelek piacán is.
Csupán gesztusértékű lépésként értékelhető az, hogy ezután a felvehető tízmillió forint kedvezményes kamatozású hitelből kétmilliót telekkialakításra fordíthatnak a lakásépítő cégek. Csomós József szerint nagyobb áttörést jelentett volna, ha azok a vállalkozók is igényt tarthatnak a hitelre, akik csak a telek kialakítását vállalják, majd tovább értékesítik azt.
Új elem a kormány otthonteremtési programjában, hogy a három- vagy több gyermekes családok nagyobb lakás vásárlásakor igénybe vehetik a szociálpolitikai támogatás felét (1,1 millió forintot). Ez az összeg sok családnak óriási segítséget jelent, olyanokhoz jut el a támogatás, akik valóban rászorulnak -- véli Varga Dénes.
A lakáshitelek után igénybe vehető adókedvezmény 35 ezer forintról 240 ezerre tervezett növelését üdvözlik a szakértők. Az FHB vezérigazgató-helyettese szerint ez érezhető kedvezményt jelent, amely még az adómorált is javíthatja. A kutató ugyanakkor úgy látja: ez a lépés kiemeli azt a problémát, hogy az adókulcsok indokolatlanul magasak Magyarországon.