A két évre elfogadott költségvetési törvény FVM-fejezetében erre az évre összesen 4,5 milliárd, jövőre 5,5 milliárd forint áll rendelkezésre a vidékfejlesztési tevékenységek támogatására. Kékkői Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) politikai államtitkára tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a pályázati összeg évről évre növekszik, 2000-ben 3,5 milliárd forintot szántak ilyen célra. Akkor három fontos területet jelöltek meg a pályázat kiírói, az egyik a falufejlesztés, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és megőrzése, a másik a gazdasági tevékenységek erősítése, a harmadik a vidéki települések infrastruktúrájának javítása. A benyújtott csaknem 1150 pályázat 40 százaléka kapott támogatást.
Az újabb pályázatoknál is alapvető fontosságúnak tartják a vidék népességmegtartó képességének javítását. Pénzhez -- amelyhez kisebb saját forrást is be kell vonni -- öt kiemelt témakör révén lehet jutni -- mondta el Kékkői. Ilyen a környezetvédelmet is messzemenően figyelembe vevő komplex gazdasági tevékenységfejlesztés, vagy a tájspecifikus földművelési tevékenység és az erre alapozott élelmiszer-feldolgozás. Támogatni kívánják a nem élelmiszercélra termelt alap-, illetve mezőgazdasági melléktermékek, anyagok (gyógynövények, toll, gyapjú) feldolgozását és értékesítését, továbbá a hagyományos kézműipari tevékenységet is. Ugyancsak kiemelten kezelik a falusi turizmus témakörében beérkezett pályázatokat.
A pályázati kiírást máris bárki letöltheti az internetről. Ezek elkészítéséhez már több mint 200 településen elérhető kistérségi menedzserek, valamint a szaktárca illetékesei is segítséget adnak. A minisztérium olyan pályázati csomagot állított össze, amely európai uniós vonatkozásokat is jócskán tartalmaz, s ez már a belépés utáni időszak munkáját is megkönnyíti.
Az FVM-ben szeptember közepéig legalább 2000 pályamunka beérkezésére számítanak -- hangzott el a tájékoztatón. Szendrőné Font Erzsébet, a tárca vidékfejlesztési főosztályának vezetője elmondta, hogy az érintettek 2 és 20 millió forint közötti összegeket nyerhetnek el pályázatonként. Feltétel, hogy a pályázónak a beruházás forrásigényének legalább 25 százalékával kell rendelkeznie.