A lemondott miniszterhelyettesek egyike, Rafal Zagorny úgy nyilatkozott a Gazeta Wyborczának, hogy "a Bauc-program társszerzőjeként természetesen nekem is le kell mondanom". Zagorny szerint egyébként az új pénzügyminiszter, Halina Wasilewska-Trenkner az egyetlen ember ma Lengyelországban, aki "össze tudja hozni" a 2002-es költségvetést.
Baucot a jövő évi költségvetés tervezete körül kialakult vita hevében váltotta le Jerzy Buzek kormányfő (VG, 2001. augusztus 29.). A pénzügyminiszter asszony közölte is, hogy a Bauc-féle takarékossági program alapján folytatja a büdzsé tervezését, melynek értelmében a hiánynak belül kell maradnia a 40 milliárd zlotyn (9,5 milliárd dollár), ami a GDP mintegy 5 százaléka. "Néhány apró módosításra szükség lesz -- mondta --, de ez nem fogja megváltoztatni az összképet".
Piaci elemzők és központi banki források szerint a 40 milliárdos hiány az a legmagasabb szint, amely mellett a kormány még úgy képes finanszírozni a költségvetést, hogy ne lódítsa meg az inflációt, ne veszítse el a befektetők bizalmát, és ne okozzon zavarokat a helyi kötvénypiacon.
Egyes elemzők szerint a kormányfő Baucot politikai okokból, a szavazatszerzés szándékával "áldozta be", mások azonban rámutatnak: a szeptember 23-i választáson a jelenlegi felmérések alapján akár 50 százalékos győzelemre is esélyes baloldal számára kapóra jött a leváltás. Marek Belka, a pénzügyi tárca várományosa többször is kijelentette már, hogy kiadáscsökkentést is magukban foglaló rendkívüli intézkedésekre lesz szükség. Az államháztartási problémák az idén azt követően jelentkeztek, hogy a GDP növekedése 2 százalékra lassult, ami miatt kevesebb lett a büdzsé bevétele a tervezettnél. A helyzetet csak súlyosbította a szerkezetátalakítási reformok elmaradása; várhatóan a munkanélküliség is 17 százalékra emelkedik a tavalyi 15 százalékról.