Hét pontba foglalt átmeneti segélycsomaggal állt a nyilvánosság elé Matolcsy György gazdasági miniszter tegnap. A monetáris politika változása következtében erősödő forint kedvezőtlen hatásainak kiküszöbölésére tervezett intézkedések a kis- és közepes vállalkozásokat célozzák -- fejtette ki. Lapunk számítása szerint a csomag 7--11 milliárd forinttal terheli meg a következő év költségvetését, ugyanakkor jelentősen könnyíti a külkereskedő kisvállalkozások üzletvitelét.
A kormány javasolja a turisztikai hozzájárulás januári megszüntetését. A külügyi tárca által felügyelt, másfél milliárdos kereskedelemfejlesztési célelőirányzatot az idén 300 millió, jövőre pedig 1 milliárd forinttal emelnék, kollektív exportösztönzési célok támogatása végett.
A munkaerő-piaci alapon belüli átcsoportosítással 1,8 milliárd forintot fordítanának a magas élőmunka-igényű vállalkozások foglalkoztatási támogatására.
Negyedik elemként az általános forgalmi adó visszatérítésének felgyorsítását említette a miniszter. A megbízható adósok körében a jelenlegi 40-60 napos visszautalási határidők 10-30 napra csökkentését október elsejétől tervezik.
A jelenlegi 3 millió forint duplájára, 6 millióra emelkedik a mikrohitelprogramban egy vállalkozás által igénybe vehető hitel felső határa. A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közreműködésével bonyolított hitelhez azok a kisvállalkozások juthatnak hozzá, akik bankoknál nem rendelkeznek hitelkapcsolattal -- tette hozzá a miniszter. A GM saját forrásból 25 százalékos, pályázati úton elnyerhető kamattámogatás bevezetését is szorgalmazza.
Gyorsítják és egységes feltételek szerint ítélik oda a Hitelgarancia Rt. által a kereskedelmi bankok kis- és középvállalkozói ügyfeleinek nyújtott új hitel-kezességvállalásokat. A Hitelgarancia Rt. a hitelösszeg 70 százalékára nyújtana kezességet, és 5 munkanap alatt megkötné a kezességvállalási szerződést.
Szintén a csomag részének tekinti a kormány a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. piaci alapon működő árfolyam-biztosítási ügylettípusának kialakítását. A Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Rt. a piaci szolgáltatók bevonásával egyszerűsíteni fogja a külkereskedő vállalatok devizakockázatának kezelését, valamint csökkentené a határidős ügyletekkel járó letéti kötelezettséget.