Bár a kormány hivatalosan havi 50 ezer forintos minimálbérre tett javaslatot -- és ezt az álláspontját fogja képviselni a szociális partnerek jövő hétfői egyeztetésén is --, tegnap reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök már ennél magasabb összeget is elképzelhetőnek tartott. Függetlenül attól, hogy a kormány a kétéves büdzséjében a költségvetési szférára nézve az 50 ezer forintos kötelező legkisebb munkabérrel számolt. Az ezt meghaladó minimálbért akkor tartja elfogadhatónak a kabinet, ha a munkaadók és a munkavállalók ebben meg tudnak állapodni. Ebben az esetben a kormány minden, az állami szférában rá háruló feladatot végrehajt -- jelentette ki a miniszterelnök.
Pozitívan értékelte Wittich Tamás, hogy az 57 500 forintos javaslatukhoz ily módon közelítene a kormány, ám szerinte zavaró, hogy ezt a munkaadók és a munkavállalók megállapodásához kötné. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) alelnöke hangsúlyozza: ahhoz, hogy a vállalatok a megemelt minimálbért ki tudják gazdálkodni, 15-20 milliárd forintos kompenzációs keret létrehozására lenne szükség. Szerinte a költségvetés többletbevételéből erre a célra át lehetne csoportosítani.
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) -- mely 45-46 ezer forintos minimálbérre tett javaslatot -- ma teszi közzé a kompenzációs keretre vonatkozó számításainak pontos összegét. Lapunk úgy tudja, hogy ez az összeg meg fogja haladni az MSZOSZ által becsült 20 milliárdot. A Gazdasági Minisztérium illetékese csak a jövő héten ad tájékoztatást egyebek közt arról, hogy készít-e a tárca kompenzációs csomagot, vagy sem.
Ismeretes, hogy az MSZOSZ minimálbér-tarifarendszer bevezetését szorgalmazza, melynek értelmében a minimálbér a munkavállaló végzettségének megfelelően változna (VG, 2001. aug. 29.). A javaslat a betanított munkásoknál 65 ezer, a szakmunkásoknál 75 ezer, a középfokú végzettségűeknél 80 ezer, a felsőfokúaknál 120 ezer, míg az egyetemi végzettségűeknél 140 ezer forintos értéket célozza meg. A kormányzati oldalnak a differenciált minimálbér bevezetésével kapcsolatos álláspontja erősen váltakozik, 1999-ben támogatta, tavaly elvetette -- emlékeztetett Wittich Tamás. A munkaadói oldalról az MGYOSZ egyértelműen elveti ezt a javaslatot. Rolek Ferenc alelnök szerint alapvetően a munkakör határozza meg a fizetés mértékét, és nem a végzettség.