A lapunkhoz eljuttatott állampolgári felvetés szerint úgy kellene módosítani a vámtörvényt, hogy a vámmentesen behozható vagy kivihető cikkek értékhatára továbbra is a pénzügyi tárca hatáskörében maradjon, de az adott értékhatáron belül a "kereskedelmi mennyiség" fogalma ne legyen érvényes a (bélyeg-, papírszalvéta-, gyufacímke-, söralátét-, borcímke- stb.) gyűjtőkre.
A gyűjtőről az feltételezhető, hogy gyakorta szeretne ki-be hozni a határon valamilyen cikket csere céljából --fejtegette Beszteri Sára, a PM főosztályvezetője. Tehát neki szüksége van arra, hogy ne eseti jelleggel történjen vámkezelés, hanem rendszeresen cserélhessen külföldön. A nem kereskedelmi jellegű forgalom arról szól, hogy egyszerű határátlépést biztosítson olyan embereknek, akik eseti jelleggel jönnek át a határon -- hangsúlyozta.
Az állampolgári javaslatban szereplő törlési kívánság teljesítésére nincs lehetőség -- válaszolt kérdésünkre Beszteri Sára --, mert Magyarország az Európai Unió felé vállalta, hogy átveszi az ott érvényes vámkódexet. A csatlakozás után az unió 1500 paragrafust tartalmazó vámjogi szabályai szerint járunk majd el, ami nem kereskedelmi és kereskedelmi jellegűre osztja a határon átvitt cikkek forgalmát. A magyar vámszabályban szereplő definíció már ma is teljes mértékben hasonlít az EU-éhoz, mert mind a magyar, mind az unió a New York-i nemzetközi turistaegyezményt használta alapul, két-három év múlva pedig a magyar vámszabály teljesen harmonizál az EU-éval.
Az állampolgári felvetésben jelzett probléma persze valós -- ismerte el a PM főosztályvezetője --, ugyanis a nem kereskedelmi jellegű forgalomban vannak mennyiségi korlátok. Ha a nem kereskedelmi szabály túl liberális lenne és a kiskereskedők nagy mennyiséget hozhatnának be egy-egy árufajtából, az sértené a versenyt, hiszen előnyhöz jutnának azokhoz képest, akik a hivatalos csatornán szereznék be áruikat. Tehát nagyon fontos, hogy biztosítva legyenek a versenysemlegesség, egyenlő esélyfeltételek a kereskedelemben dolgozó emberek számára -- tette hozzá Beszteri Sára.
Persze a gyűjtők sajátos körnek tekinthetők -- ismerte el. Ha nekik turistaként kevés az a mennyiség, amit megenged a hatályos vámjogi szabály (ötezer forint alatti értéknél tíz darab vihető át a határon), a legpraktikusabb megoldás az lenne, ha regisztráltatnák magukat külkereskedőnek -- mondta. Megnőne ugyan az adminisztráció, ki kellene tölteniük az egységes vámokmányt, ám a behozatal nulla vámtétel mellett történne.
A probléma végleges megoldására akkor kerül sor, ha belépünk az Európai Unióba -- hívta fel a figyelmet a PM főosztályvezetője. Vámeljárásra akkor már nem is lesz szükség, ha a magyar gyűjtő átlépi a határt. Nem fogja nézni a vámos, hogy a magyar gyűjtő hány szalvétával jön át a határon, több-e, mint a tíz darab egy-egy fajtából...