Az idén az első negyedév végére 107-re csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak száma: négy nyugdíjkasszát végelszámoltak, öt pedig beolvadással szűnt meg. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jelentése szerint a taglétszám március végéig meghaladta az 1,1 millió főt, ami 2 százalékkal több, mint a tavalyi év végi adat. Az 1,1 milliós tagságon belül közel 9 ezren átmeneti ideig szüneteltetik tagságukat, nem fizetik a tagdíjat. A tagok az első negyedévben így összesen 13,5 milliárd forint bevételt fizettek; ez a 2000. negyedik negyedévben befolyt bevételnél 30 százalékkal kevesebb, s megegyezik a tavalyi harmadik negyedévi tagdíjbevétellel. Leszámítva, hogy a pénztárak tagdíj jellegű bevétele minden év utolsó negyedében -- az éves zárás és az adókedvezmények miatt -- megnő, az első negyedévben befolyt tagdíjbevétel kevésnek tűnik.
A jelentés szerint a bevételekből 900 millió forintot kellett a működésre fordítani, ami a tavalyi negyedik negyedévi működési költségnél 15 százalékkal kevesebb. A felügyelet itt is megjegyzi, a magánnyugdíjpénztárakhoz hasonlóan jelentős változás az előző negyedévekhez képest, hogy a működési tartalékra levont összeg és a ténylegesen elszámolt működési költség különbözete pozitív az önkéntes nyugdíjpénztári szektorban. Ennek oka -- hasonlóan a magánkasszákhoz --, hogy egyes pénztárak a korábbi 5-6 százalék helyett a bevételek nagyobb hányadát vonták le a működési tartalék javára. Emellett egyes pénztárak az elmúlt év működési célú befektetési tevékenységének eredményét költötték e célra. A működési költségeken belül a tagszervezéssel járó ügynöki díjak közel 6,5 százalékot tesznek ki. A PSZÁF szerint az ügynöki költségek nagy aránya figyelmet érdemel, ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszám gyakorlatilag stagnál. A működési költségekből a legtöbbet az adminisztrációs és nyilvántartási feladatokat ellátó szervezeteknek fizetett díjak jelentik, 37 százalékos részaránnyal.
Az első negyedév végére 2,5 százalékkal nőtt a nyugdíjpénztári vagyon, így jelenleg összesen 230 milliárd forintot kezel a 107 önkéntes nyugdíjpénztár. Az egy főre eső vagyon a szektorban átlagosan 210 ezer forintot tett ki. Az 1993 óta működő önkéntes nyugdíjpénztárak egyrészt egyösszegű szolgáltatást, másrészt járadékszolgáltatást nyújtanak tagjaik számára. Az idei első negyedévben 3,2 milliárd forint egyösszegű, valamint 62 millió forint járadékszolgáltatást fizettek ki a nyugdíjpénztártagoknak. A tavalyi év utolsó negyedében kifizetett összegnek több mint a kétszeresét tette ki az idei első negyedévben kifizetett egyösszegű szolgáltatás.