A Romániában 1945. március 6-a és 1989. december 22-e között államosított ingatlanok -- egy új rendelkezés értelmében -- november 15-ig követelhetők vissza. Az egykori tulajdonosok kárpótlásként anyagi jóvátételt is kérhetnek, ez a lehetőség azonban olyan csekély publicitást kapott, hogy Izraelbe kivándorolt egykori román állampolgárok kérésére meghosszabbították az igények leadásának augusztus 14-én lejárt határidejét.
I. Mihály román király, illetve családja számos ingatlant kér vissza az államtól, köztük a Sinaia melletti Peles-kastélyt, mely ma az ország egyik leglátogatottabb múzeumának is otthont ad. A kérelmezők között van Bethlen Anikó grófnő is, a kulurális minisztériummal folytatott pereskedés gyors rendezését nehezíti, hogy az általa visszakért ingatlanok egy része szerepet kapna a "Dracula Land" névre keresztelt -- tervezett -- szórakoztatóparkban.
Csak Sinaiában 200, Ploiesti-ben 650-nél több, Kolozsvárott több mint 1150 igényt jelentettek be. Maros megyében, ahol a legtöbb kérelmező magyar, 650-nél is több hivatalos megkeresés érkezett az elkobzott ingatlanok ügyében -- adta hírül a Rompres.
Az ingatlanok visszaadást rendező törvény azt is kimondja, hogy nem szolgáltatható vissza az az épület, melyben szociális intézmény működik. A termőföldek közül a "tudományos" célra hasznosítottak maradnak állami kézben -- írja a Die Presse. Az osztrák lap -- magyar arisztokrata körökre hivatkozva -- azt közölte, sokan nem kívánják visszakapni egykori kastélyaikat, mivel képtelenek lennének vállalni az óriási felújítási és fenntartási költségeket.
Octav Cozmanca román közigazgatási miniszter emlékeztetett arra, hogy I. Mihály már visszakapott egy kastélyt és egy bukaresti épületet, és egy állandó bukaresti rezidenciát is felajánlottak számára. Cozmanca szerint a bolgár excár, II. Simeon csupán két épületet kért vissza; a görög hatóságok, bár tárgyalnak vele, semmit nem hajlandók visszaadni Konstantin exkirálynak; míg az egykori jugoszláv, illetve albán uralkodónak is be kellett érnie egy-egy hivatalos rezidenciával.