Kellemes meglepetésre az erős forint hatása nem volt érzékelhető a külkereskedelmi mérlegen, azaz nem ugrott meg a behozatal. Az idei első fél év külkereskedelmi forgalma nagyjából kiegyensúlyozott volt: az export-import olló a második negyedévben ugyan zárult, de a fél év egészére még mindig pozitív volt -- olvasható a gazdasági és külügyi tárca közös jelentésében. Az első fél évben az export 16,56 milliárd eurót tett ki, az import értéke 18,59 milliárd volt. A kivitel euróban mért növekedése 19,2, a behozatalé pedig 18,8 százalékos volt.
A külkereskedelmi egyenleg az első fél évben összesen 271,5 millió euróval volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanakkor júniusban a romlás 307 milliós volt.
A külkereskedelmi forgalom tendenciáiban változásokat nem mutat a statisztika. Továbbra is dinamikusan nő a vámszabad területi export, amelynek kivitelen belüli aránya újabb két százalékponttal, 45 százalékra nőtt. Ugyancsak bővült a hagyományos (azaz vámszabad területi és bérmunka nélküli) termékforgalom közvetlen exportja.
A kivitelen belül továbbra is a gépek, gépi berendezések, árufőcsoport a húzóerő, egy százalékpontos növekedéssel 60 százalékos már a teljes exporton belüli részaránya. Az árufőcsoporthoz tartozó termékek adták az első fél évben a kiviteli többlet több mint 70 százalékát. Az exportban az ipari vámszabad területek aránya változatlanul 68 százalékos. A behozatalban is a gépek, gépi berendezések dominálnak, súlyuk -- két százalékpontos részarány-növekedés után -- 52 százalék. Az ipari vámszabad területek behozatalon belüli aránya 31 százalékra nőtt.
Az átlagot meghaladó mértékben bővült az első fél évben az energiahordozók importja. Ezen belül az olajimport kismértékben, a földgázbehozatal -- a földgáz világpiaci áremelkedésének hatására -- jelentősen nőtt. Az energiahordozó-behozatal szinte az egyedüli felelős a külkereskedelmi mérlegromlásért.