A 116 igénylő közül 79 forráshiányos önkormányzat kérését találta indokoltnak a belügyi tárca, így ezek a helyhatóságok kapnak összesen 440 millió forintot az 1,2 milliárdos belügyminiszteri keretből -- értesült a Világgazdaság.
Az önkormányzatok finanszírozási gondjait mutatja, hogy a központi költségvetés évről évre egyre nagyobb összeggel kénytelen segíteni azokat a településeket, illetve megyéket, amelyek a kiegészítő állami támogatás nélkül még kötelező feladataikat sem tudnák ellátni. Erre a célra az idén 10,5 milliárd forint szerepel a büdzsében, de a korábbi évekhez hasonlóan a keret már az első ütemben sem bizonyult elégnek, így átcsoportosításokra is szükség volt. A júliusi döntésnél a hazai önkormányzatok több mint harmada, 1160 kapott összesen 12,9 milliárd forintot.
A jogszabályban meghatározott feltételek szerint elosztandó összeg mellett tavaly óta 1,2 milliárd forintos külön kerettel rendelkezik a belügyminiszter, aki ebből saját hatáskörben nyújthat segítséget a kérelmező településeknek.
A keret létrehozásánál sokan kifogásolták, hogy a tárca vezetőjének nem előre meghatározott, szabályozott feltételek szerint kell elosztania a pénzt. A Belügyminisztérium (BM) szerint azonban sok esetben indokolt az egyéni elbírálás. A tapasztalatok szerint sok önkormányzatnak akad egyszeri, előre nem látható gondja -- mondta lapunknak Deli Erika, a BM önkormányzati gazdasági főosztályának osztályvezetője. A belügyminiszteri keretből szinte kizárólag kistelepülések kaptak pénzt. Ezeket a helyhatóságokat már az is ellehetetleníti, ha egy helyi vállalkozó csődje miatt nem folyik be a tervezett iparűzési adó. Gyakori, hogy a béreknek, illetve az intézmények dologi költségeinek egy részét is csak működési hitelből tudják fedezni. Esetükben 1-2 millió forint is nagy segítséget jelent. Deli Erika kifejtette: döntően olyan önkormányzatokat utasítottak el, ahol nem alapvetően a működés, hanem az indokolatlanul megemelt bérek vagy dologi költségek, illetve a túlméretezett beruházások okoznak gondokat.
A forráshiányos önkormányzatok egyéb támogatási rendszerében az objektív döntés feltételei nincsenek meg -- állapította meg a tavalyi 1,2 milliárd forint elosztásával kapcsolatban az Állami Számvevőszék. A jelentés szerint a kérelmezők megromlott likviditási helyzetének valós megítélésére a Belügyminisztérium rendelkezésére álló információk alapján nem volt lehetőség. Önkormányzatok pénzt kaptak a jogtalanul igénybe vett állami források és azok kamatának visszafizetésére, illetve beruházásokra. Tucatnyian két-három alkalommal is segítséghez jutottak az 1,2 milliárdos keretből, s közülük tízen a működésképtelen önkormányzatok kiegészítő támogatásából is részesültek. A támogatási ütemeken kívül, belügyminisztériumi vezetői intézkedésre 22 önkormányzat csaknem 400 millió forintot kapott, ami jelentősen meghaladta az átlagos mértéket.