Az adóellenőrzések során többször előfordul, hogy a nagyadózók jogosulatlanul kérik vissza az általános forgalmi adót (áfa) -- tudtuk meg. A téves visszaigénylés oka egy tavaly január elsején életbe lépett jogszabályváltozás, amit sokszor nem vesznek figyelembe az adózók -- így az idei első fél évben is ezt tapasztalták az adóhivatal ellenőrei. Ekkortól ugyanis csak az az adózó kapja vissza az áfát, aki a megelőző két hónapban nettó visszaigénylő volt, s emellett az áfát is tartalmazó számla ellentértékét is igazoltan megfizette szállítóinak.
Így például ha januárban visszaigénylő volt az adózó, ezzel még nem szerzett jogot az áfa kiutalására, csak ha februárban is visszaigénylő lett. Ekkor legkorábban a március 20-i bevallás beadását követően kaphatja meg a januárban és februárban kifizetett áfát, de ezt is csökkenteni kell a bevallás benyújtása időpontjáig ki nem fizetett szállítói számlák összegével.
Ez a probléma elsősorban azoknál a nagykereskedőknél fordul elő, amelyek nem havonta, hanem 60-90 napos határidővel fizetnek szállítóiknak -- mondta lapunknak Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke. Ebben az esetben a szabály szerint több hónapot is várnia kell az adózónak, hogy az áfát visszakapja. Az elnök több olyan külföldi tulajdonú nagyobb cégről tud, amelynek tavaly a könyvelési rendszerét nem "igazították hozzá" ehhez a jogszabályváltozáshoz. Így nem egy esetben előfordult, hogy olyan számla után is visszakérték az áfát, aminek az ellenértékét csak később fizették meg. Az APEH ezekre a téves visszaigénylésekre -- amennyiben nem végzett kiutalás előtti áfaellenőrzést -- az adózó utólagos ellenőrzése során deríthet fényt. Ha ugyanis bekéri a vállalkozás adatait, akkor a dokumentációból kideríthető a visszaigénylés téves volta.