Szeptember 13--14-én nagyszabású budapesti konferencián ismerteti meg az Európai Bizottság a tagjelölt országok újságíróit az euróval. A számlapénzként 1999 óta létező, készpénzként jövő január 1-jétől az unió 12 tagállamában hivatalos (legkésőbb február végétől pedig kizárólagos) fizetőeszközzé váló valuta megjelenésének gazdasági, üzleti és egyéb hatásairól, a világtörténelem legnagyszabásúbb pénzcseréjének lebonyolításáról szóló konferenciára az interneten lehet jelentkezni. A regisztráció ingyenes (http://europa.eu.int/comm/dgs/economy_finance/conf_events /budapest01/bp0901_en.htm).
A tagországok polgárainak szánt hivatalos bemutatót csütörtökön tartják az Európai Központi Bank frankfurti székhelyén. Itt láthatóak majd első ízben a január 1-jén forgalomba kerülő valódi euróbankjegyek (az eddig közzétett mintákról, a hamisítók dolgának megnehezítése végett, lehagyták a biztonsági jellemzőket).
A csütörtöki bemutató egyben az új fizetőeszköz uniós bemutató kampányának nyitányaként is szolgál. Az "Euró -- a mi pénzünk" jelmondatú kampány keretében a tagországok több mint 150 millió eurót költenek a hétféle bankjegy (5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós), illetve a nyolcféle érme (1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes, 1 és 2 eurós) megismertetésére a reklámhadjáratok megszokott eszközeivel.
A hét végén egyébként már meg is kezdődött az euróérmék kiszállítása a regionális elosztóközpontokba, Francia- és Olaszországban. A nagyközönség csak december 15-én veheti kézbe először az új fizetőeszközt (és akkor is csupán a névértékért megvásárolható, korlátozott kezdőkészletek formájában). Az 50 milliárd darab érme és a 14,5 milliárd darab bankjegy eljuttatása a kiskereskedőkhöz azonban olyan időigényes feladat, hogy egyes országokban több hónapot szánnak rá (más tagállamokban viszont, így Hollandiában és Finnországban, csak decemberben kezdik majd el). A szállítási útvonalak és az "euróraktárak" helyszíne féltve őrzött titok, legtöbbjük -- a találgatások szerint -- katonai bázisokon található.