A brit statisztikai hivatal közleménye szerint a gyáripari termelés a második negyedévben 2,0 százalékkal volt alacsonyabb az előző háromhavinál, azzal együtt is, hogy júniusban az előző hóról 0,3 százalékkal nőtt a kibocsátás, főleg a számítógépipar és az elektromos berendezéseket gyártók szektorának élénkülése miatt. A komputerek termelése 4,5 százalékkal nőtt havi összehasonlításban -- jelenti az MTI. A második negyedévi átfogó termelési adat tíz éve a legrosszabb. Éves összevetésben is 1,3 százalékkal csökkent a brit feldolgozóipar termelési értéke az idei második három hónapban.
Az első negyedévben háromhavi összevetésben 0,7 százalékkal esett vissza a gyáripar kibocsátása. Definíció szerint egy-egy gazdaság vagy annak valamely szektora akkor tekinthető recesszióban lévőnek, ha a termelés két, egymást követő negyedévben csökken.
A brit feldolgozóipari visszaesés híre nem érte váratlanul a piacokat. A brit gazdaság egésze mindazonáltal nincs válságban, elsősorban a szolgáltatási szektor élénk teljesítménye miatt. A növekedési ütem viszont már lassul: a július végén nyilvánosságra hozott adatok szerint a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt háromhavi összevetésben a brit hazai össztermék értéke az előző negyedévi félszázalékos ütem után. Az éves szintű GDP-növekmény 2,1 százalékra lassult az első negyedévben mért 2,7 százalékról.
A lassulás lassan átgyűrűzik a foglalkoztatásra is -- írja a Reuters. Egy frissen közzétett felmérés szerint az eddigi pozitív trend, amely 25 éves mélypontra, 3,5 százalékra nyomta a munkanélküliségi rátát, hamarosan megfordulhat. Öröm az ürömben, hogy eközben a főállásban lévők fizetése csak mérsékelten nő, ami megnyugtathatja az inflációtól aggódó jegybankot.
A brit jegybank a múlt héten hallgatott a feldolgozói szektor panaszaira, és 25 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre. A Bank of England így az idén eddig már négyszer hajtott végre alkalmanként negyed százalékpontos kamatmérséklést.