A "pénzügyi amnesztia" Giulio Tremonti kincstárügyi miniszternek abba az intézkedéssorozatába illeszkedik, amellyel a költségvetési hiány növelése nélkül próbálja a gazdaságot élénkíteni. Az ugyanis a gazdasági növekedés ütemének csökkenésével nyilvánvalóvá vált, hogy Silvio Berlusconi kormányfő nem tud eleget tenni a nagyarányú adócsökkentésére vonatkozó választási ígéretnek. Az ezt némileg helyettesítő pénz-hazatelepítésre jövő januárban és februárban nyílna mód, az összegek után 1-3 százalékos bírságot kellene fizetni -- értesült az MTI.
A kormány adókedvezményekkel ösztönözné ezeknek a pénzeknek az újbóli befektetését. A pénzmosás elleni harc keretében azonban mindenkinek bizonyítania kellene, hogy törvényesen szerezte jövedelmét, mielőtt kimenekítette azt. Minden esetet ki fognak vizsgálni, amikor felmerülhet a gyanú, hogy a visszatérő pénz "mosott".
A tőkemenekítés a ''70-es években kezdődött a magas adókulcsok, a politikai instabilitás és a líra sorozatos leértékelése miatt. Sok családi vagyont azért juttattak külföldre, hogy elkerüljék az örökösödési adó megfizetését. Ezt az adónemet az új kormány éppen visszavonni készül.
Az Európai Bizottság egyelőre nem nyilvánított véleményt a római tervekről, arra hivatkozva, hogy nem áll rendelkezésére a szöveg. Értésre adta azonban, hogy azt annak alapján fogja megítélni, mennyire áll összhangban az EU pénzmosás elleni irányelveivel, amelyek inkább a megtorlás irányába hatnak.