Majdnem rekordmértékű mélypontját érte el az eurózóna beszerzési menedzserindexe júliusban. A cégek beszerzési igazgatóinak véleményén alapuló, a Reuters által összeállított PMI index -- amely 2500 vállalatnak az üzleti kilátásokról alkotott nézetét összegzi -- júliusban 47,3 volt, szemben a júniusi 47,9-del. (A felmérést 50 hónap óta végzik, és a legalacsonyabb értéket, 47,2-et 1998 decemberében mutatta, amikor a feltörekvő országok válsága átterjedt a fő pénzügyi piacokra.)
Az index 50-es állása választja el a növekedést a csökkenéstől. Eszerint a júliusi adat azt mutatja, hogy a feldolgozóipar, amely a GDP-nek körülbelül a negyedét adja, négy hónap óta egyre gyorsulva csökken az eurózónában.
Az új megrendelések mutatója, amely gyakran hónapokkal előre jelzi a gazdaság irányzatát, kevés reményre ad okot. Júniusban 46,6 volt, júliusban 46,2, ami 1998 novembere óta a legalacsonyabb érték. Ezeknek az adatoknak az alapján azt lehet mondani, hogy az euróövezet feldolgozóipara a hivatalosan recessziónak tekintett állapothoz vezető út kétharmadát megtette, mert hanyatlásnak az számít, ha a gazdaság egymás után két negyedévben csökken.
Még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy az euróövezet tagállamai közül a leggyengébb teljesítményt éppen a zóna korábbi hajtóerejének tekintett Németország nyújtja: PMI-mutatója a júniusi 46,6-ről júliusra 46,3-re esett. Nem nyújt sokkal jobb teljesítményt az olasz feldolgozóipar sem, amely 46,4 pontot ért el, s ez kevesebb az 1998. novemberi mélypontnál (47,2). Franciaországban, amelynek gazdasága a legélénkebb volt, júliusban 48,0-et, júniusban 48,8-et mutatott az index.
Közgazdászok szerint a gyenge teljesítményt belföldi tényezők okozzák. A májusi 3,4 százalékos éves infláció azt jelenti, hogy a háztartásoknak reálértékben kevesebb pénzük volt a költekezésre. Jó jel viszont, hogy a beszerzők árindexe a júniusi 51,1-ről 46,0-re esett, azaz 1999 májusa óta a vállalatok költségei először csökkentek.
Az Európai Központi Bank eddig azért nem mérsékelte a kamatlábat -- kivéve a májusi egynegyed százalékpontot --, mert tavaly június óta a harmonizált inflációs index felülmúlta a megengedett 2 százalékot. Júniusban az infláció 3 százalékra esett, és további csökkenést várnak, részben az olaj árának mérséklődése következtében.