Szeptember 1-jétől munkába állnak a parkolóőrök a főváros I. kerületének azon részein, amelyeket ezen a nyáron vontak be a fizetőzónába, s a bliccelő autósok pótdíjfelszólítást kapnak -- tudta meg a Világgazdaság a parkolást üzemeltető Centrum Parkoló Rendszer (CPR) Kft. ügyvezető igazgatójától. Benedek Bálint elmondta: bár az automatákat már júliusban elhelyezték a Duna--Hegyalja út--Alkotás út--Széna tér--Csalogány utca által határolt területen, nem akarták addig elkezdeni a bírságolást, amíg az ingyenes lakossági engedélyek kiadása be nem fejeződött. Ugyancsak állnak már a parkolóórák a II. kerület vízivárosi részén, ahol október 1-jéig válthatók ki a lakossági engedélyek. Még az idén elindítják az automatás rendszert két másik budai önkormányzat területén, a XI. és a XII. legzsúfoltabb részein.
Az I. kerületben az érintett lakók 95 százaléka átvette az ingyenes parkolásra jogosító engedélyt -- tájékoztatta lapunkat Fitos Péter, a városrész polgármesteri hivatalának főtanácsosa. Az igazolást a későbbiekben is kiválthatják azok, akik állandó bejelentett lakosok a kerületben, és saját gépkocsijuk után itt fizetik a súlyadót. Szeptember 20-án az önkormányzat képviselő-testülete elé kerül az a javaslat, mely szerint személyenként két ingyenes parkolási engedély jár majd az I. kerületieknek. Ugyanezen az ülésen dönt a testület arról is, hogy a kerületben telephelyet fenntartó vállalkozások és intézmények a jelenlegi 20 helyett 50 százalékos kedvezményt kaphatnak azokra az autókra, amelyek a cég tulajdonában vannak és az önkormányzatnak fizetik a súlyadót. A főtanácsos elmondta: a kerület 4,5 milliárd forintos költségvetéséhez képest nem jelentős az az 50-70 millió forint, ami a parkolásból befolyik majd. Az automatás rendszer bevezetésétől elsősorban a gépkocsiforgalom csökkenését remélik.
Jegyet kell venniük mindazoknak, akik nem állandó lakók az érintett területeken, vagy nem itt bejelentett céges autóval járnak dolgozni -- fejtette ki Benedek Bálint. A pénzbedobálós megoldás helyett választhatják a csipkártyát, ami 5, 10 és 30 ezer forint értékben vásárolható, s a 30 ezresre 10 százalék kedvezményt adnak. Mivel még nincs egységes kártyarendszer, ezért a CPR Kft. ügyfélszolgálatain megvásárolt csipkártyák csak a kék színű, háromszög alakú Siemens-automatákhoz használhatók.
A fővárosban 1996-ban kezdődött az új parkolási rendszer bevezetése. Jelenleg három önkormányzati társulás üzemelteti a rendszert, a budai kerületekkel együtt összesen tíz városrészben. Az V., a IX. és a XIII. kerületben a fővárosi önkormányzat részvételével működik két társaság. A harmadikat, a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulását a VI., a VII. és a VIII. kerület alapította, s a CPR Kft.-t bízták meg az üzemeltetéssel. Ehhez csatlakoztak a budai városrészek. A következő hónapokban elsősorban a budai oldalon terjeszkedik majd a fizetőparkolás, de lesznek változások Pesten is: szeptemben 1-jétől a VI. kerület teljes területén fizetni kell a parkolásért.