"Megengedhetetlen, hogy egy gépjárműroncstelephez hasonlatosan tároljunk emberi pótalkatrészeket" -- mondotta egy képviselő a tilalmat célzó törvénytervezet hatórás vitája során. A súlyos ellenvetéseknek megfelelően jelentős, 265-162-es szavazati arányú támogatottsággal fogadták el azt a törvényjavaslatot, amely szövetségi szinten büntetendővé teszi és maximum egymillió dolláros pénzbírsággal, illetve tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja az emberi klónozást. Az indítvány kétpárti támogatottságát jelzi, hogy 200 konzervatív, republikánus képviselővel együtt szavazott 63 demokrata és két független törvényhozó.
A képviselőház előzőleg 249-178-as szavazati eredménnyel elvetette azt a -- több orvoscsoport és a biotechnológiai ipar által támogatott -- kezdeményezést, amely szigorúan szabályozott feltételek között engedélyezte volna klónozott emberi embriók kutatási célú előállítását. A tiltó törvénytervezet ezután a szenátusba kerül. Itt a demokrata többség vezetője máris kijelentette, hogy támogatja a képviselőházban elfogadott, tiltó indítványt.
A tilalom mindenekelőtt a klónozott őssejtekkel végzendő, gyógyászati célú kutatások kilátásaira mért súlyos csapást. Az ilyen, a megtermékenyített pete osztódásának korai stádiumában képződő sejtek azzal a tulajdonsággal bírnak, hogy belőlük bármilyen élő szövet kialakítható. Ennek révén elméleti esély kínálkozna olyan betegségek gyógyítására, mint a cukorbetegség, az Alzheimer-, a Parkinson-kór vagy a gerincsérülések miatti nagyszámú bénulásos eset.
A tilalom egyelőre nem vonatkozik a már tárolt és hímivarsejttel szabályosan megtermékenyített petékkel végezhető kutatásokra. Őssejtek ugyan ilyen művelettel is előállíthatók, ezekből nyert szövetek felhasználhatóságát azonban valószínűleg korlátozza, hogy a befogadó szervezet kiveti magából. Szabad emellett az USA-ban az állati klónozás és az ilyen őssejtekkel végzendő kutatás. Bush elnöknek a következő hetekben kell döntenie, hogy hasonló célokra folyósítható-e állami támogatás.
A gyógyaszati célú klónozást, illetve ilyen őssejtek felhasználását támogató képviselők szerint minimálisra lehetett volna csökkenteni a visszaélések veszélyét, a tilalommal viszont súlyos emberi tragédiák enyhítésétől vonták meg az esélyt. Egy New York-i demokrata képviselő szerint nem lett volna szabad hagyni, hogy a félelmek felülkerekedjenek a reményen. Egy biotechnológiai ipari szövetség képviselője szerint súlyos konfliktusba kerül a politika és a tudomány, ami félelmet kelt a szakemberekben.