A balatoni forgalom felét az idei szezonban -- a több éve tapasztalható növekvő tendenciákkal összhangban -- a belföldi turizmus tette ki. Tapasztalatok szerint egyre több az igényes vendég. A vendégforgalom 55 százalékát a 3 és 4 csillagos szállodák bonyolították le -- közölte Behringer Zsuzsa, a Magyar Turizmus (MT) Rt. kutatási igazgatója tegnapi sajtótájékoztatón. Az idén hasonló szezonra számítanak, mint tavaly. Hozzátette: a jövőben azok a szolgáltatók érhetnek el nagyobb forgalmat, akik a többet költő vendégeket célozzák meg.
Az idei év első felében 368,5 ezer vendéget regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken a Balatonnál, ez két százalékkal kevesebb, mint a tavalyi azonos időszakban. Az idén január és június között a régióban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,45 millió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek, szemben a tavaly első fél évben mért 1,47 millióval. Az átlagos tartózkodási idő a Balatonnál csaknem 4 nap, míg országosan 2,8. Az egy vendégéjszakára jutó szállásdíj 1739, míg az országos átlag 3916 forint.
A Balaton északi partján jelentősen megnőtt a dán és holland vendégek száma az elmúlt évhez képest. Ez elsősorban a nyugat-európai színvonalú kempingeknek köszönhető. A legtöbb gondot a nem megfelelő közutak és a parkolási problémák okozzák.
A Balaton régióban egyébként jelenleg mintegy 26 milliárd forint értékű fejlesztés van folyamatban.