Az elmúlt tíz évben a lakosság gyógyszerkiadása a 31-szeresére, a társadalombiztosító (tb) gyógyszerár-támogatásra fordítható kasszája pedig a 7,7-szeresére nőtt. A lakossági tehernövekedés a gyógyszerválaszték és -fogyasztás bővülése, valamint az áremelés következménye -- állítja Kőrössy Péter, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője. A hazai összfogyasztásban 1990 óta 0,4-ről 1,9 százalékra nőtt az orvosságok aránya.
Tíz éve 1086-féle gyógyszer és tápszer volt forgalomban, valamennyi árát támogatta a tb, a jelenleg kapható közel 10 500 patikaszer közül 3800 árához nyújt támogatást. Az idén az előző évhez képest csaknem ötödével nő, s mintegy 180 milliárd forint lesz a tb-támogatás összege (az előirányzat 147 milliárd forint volt), a lakossági gyógyszerkiadás pedig 13-15 százalékkal haladja meg a tavalyit, körülbelül 101 milliárd forint lesz. A lakosság kiadásának növekedése elsősorban a fogyasztás bővülésének a következménye, és tartalmazza a tb által támogatott és nem támogatott gyógyszerköltséget. A támogatott gyógyszerek áremelése éves szinten ugyanis 5,3 százalékkal növeli a betegek terheit, így az harmonizál a kormány antiinflációs politikájával -- mondta a főosztályvezető.
A gyógyszerkiadás növekedését jelentősen befolyásolja az új, hatékony, de a kifejlesztésük miatt nagyon drága orvosságok forgalomba hozatala. A cégeknek ugyanis 15 évükbe, s átlagosan 500 millió dollárjukba kerül, amíg egy molekulából gyógyszer lesz, a befektetést érthetően vissza akarják nyerni.
Az OEP a szűkös kasszája ellenére júliustól mintegy 400 új és generikus (lejárt szabadalmi védettségű) medicinát vett föl a támogatott gyógyszerek listájára. Kőrössy Péter szerint jövőre várhatóan további 375 orvossággal bővül a hazai gyógyszerpaletta, köztük 30 az innovatív molekula. Az OEP igyekszik követni a lakosság szükségleteit. Ezért az orvosszakmai kollégiumok javaslatára a súlyos betegségek terápiájához szükséges korszerű orvosságok jelentős része felkerül az általa legnagyobb mértékben támogatott listára, azok árát a betegek amúgy sem tudnák megfizetni.
Az idei első fél évben például 23,5 milliárd forint támogatást adott az OEP a legtöbb embert sújtó szív- és érrendszeri betegségek gyógyszereinek támogatására, e készítményekre közel 9 milliárdot fizettek a betegek. A különféle központi idegrendszeri bajok gyógyszereihez pedig a biztosító 14, a betegek 13 milliárddal járultak hozzá. A legdrágábbak a daganatos betegségek orvosságai. A főosztályvezetőtől megtudtuk, hogy a daganatellenes és immunrendszerre ható orvosságok dobozonkénti árához tavaly 15 ezer forinttal járult hozzá a tb, a betegek pedig átlagosan 277 forintot fizettek érte.
Kőrössy szerint az OEP támogatási rendszere igyekszik követni a megújuló gyógyszerpiac termékeit, ám nehezen tud megbirkózni a nemzetközi viszonylatban is magas fogyasztással. Ez magyar, illetve kelet-közép-európai sajátosság, megváltoztatásához hosszú idő szükséges. A hazai gyógyszerkiadás magas mértékét mutatja, hogy az OEP a gyógyító-megelőző kasszájának ötödét az orvosságok ártámogatására fordítja. A főosztályvezető szerint ugyan ez abszolút értékben kevesebb, mint a nálunk gazdaságilag fejlettebb országokban, ám a magyar egészségügy egyéb szolgáltatásait tekintve tetemes összeget jelent.