Magyar gazdaság

Változó "pincekönyv"

Hatályba lép szerdán a bortermelők adminisztrációs terheit könnyítő új "pincekönyv"-rendelet -- tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága az MTI-t. Naponta a korábbi négy helyett három borkísérő okmányt kell majd kiállítania az egyszerűsített adóraktár-engedélyesnek a pincéjéből közvetlenül a végső fogyasztó részére értékesített szőlőborhoz. A helyben fogyasztásra és elvitelre értékesített mennyiségekről csak egy borkísérő okmányt kell kiállítani. A borkísérő okmány használata is egyszerűsödik. Többfajta szőlőbor szállítása esetén -- ha azonos a küldő fél, illetve a címzett -- csak egy borkísérő okmányt kell kiállítani.
A szőlőtermelőknek, illetve a szőlőbor-előállítóknak ezentúl nem kell vezetniük a szőlőpincekönyvet. Ez a feladat viszont megmarad a szőlőfelvásárlóknak, illetve a mustelőállítóknak. Az eseményszerű kitöltés helyett viszont számukra is elegendő a hetenkénti adminisztráció.
A szőlőborpincekönyvben -- választás szerint -- a pinceműveletek készletváltozásai rögzíthetők eseményszerűen vagy havi vezetéssel is.

VG-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek