Összesen 1028 ellenőrzést tartott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a szombaton három megyében tartott nyugtaadási ellenőrzési akcióján -- mondta el a Világgazdaságnak a Tavirózsa elnevezésű akciót követően Hajdu Miklósné főosztályvezető. A revizorok Zala, Somogy és Veszprém megyében ellenőriztek a piacokon, vendéglátóhelyeken és boltokban, s átlagosan 65 ezer forint bírságot szabtak ki. A 65 településen tartott akció során összesen 35 milliós bírságot szabtak ki a revizorok.
A Balaton melletti megyékben továbbra sem túl rózsás a helyzet. Sőt, még rosszabb, mint amivel az idén júliusig országos szinten találkoztak az ellenőrök: az esetek 55 százalékában találtak valamilyen hibát, s 46 százalékban egyáltalán semmilyen nyugtát sem kaptak a próbavásárlást követően a revizorok.
A három megye között nem volt jelentős eltérés a nyugtaadási fegyelemben, ám Somogy megyében, úgy tűnik, tanultak a két hete tartott próbaakcióból. Mint a főosztályvezető elmondta: az adózók minden bizonnyal felismerték, hogy nagyobb kárral jár, ha ismételten megbüntetik a revizorok az elmulasztott számlaadás miatt a vállalkozást. Ekkor ugyanis már "visszaesőnek" számít a számlaadás elfelejtője, s ez súlyos bírsággal, sőt, bezárással járhat.
A legsúlyosabb a helyzet továbbra is a piacokon tapasztalható: a három megyében az esetek háromnegyed részében egyáltalán nem kaptak nyugtát az ellenőrök, míg az országos átlag 68 százalék. Az akció következtében 15 boltra került átmeneti ideig lakat.