A kereskedelmi mérleg hiányának drasztikus megugrása elsősorban az import gyors növekedésének tulajdonítható. A behozatal 29,6 százalékkal emelkedett január és június között az egy évvel korábbi szinthez képest -- tudósít a Reuters. Különösen az élelmiszerek, a vegyipari termékek és a gépipari cikkek járultak hozzá a deficit felfutásához.
A mérleg kiegyensúlyozása érdekében a kormány felülvizsgálja az importőröket érintő adószabályokat, és ösztönözni kívánja, hogy közbeszerzéseknél a belföldieket részesítsék előnyben. A terv szerint megszigorítják a vámellenőrzéseket, hogy megakadályozzák az egészségügyi előírásoknak meg nem felelő élelmiszerek és más termékek behozatalát.
A hosszabb távú intézkedések között említette Claudiu Lucaci kormányszóvivő az európai és a nemzetközi szabványok gyorsabb átvételét, illetve olyan jogszabályok elfogadását, amelyek az információs technológiai export egymilliárd dolláros növelését célozzák 2004-ig. Az MTI szerint a tervben intézkedések szerepelnek a kereskedelem kiegyensúlyozására is, főleg Oroszországgal, Ukrajnával, Kazahsztánnal, Magyarországgal, Csehországgal, Lengyelországgal és Brazíliával -- ezekkel az országokkal szemben nagy a kereskedelmi deficit. A szóvivő nem részletezte ezeket az intézkedéseket, mert -- mint mondta -- azokat még nem dolgozták ki teljesen.
A román kormány a terv keretében kétoldalú tárgyalásokat javasol azoknak a problémáknak a megoldására, amelyek jelenleg akadályozzák az export növelését -- például -- Japánba, az Egyesült Államokba, Kínába, Indiába vagy a Közel-Keletre. Román részről kereskedelmi vegyes vállalatok és bankok alapítását szorgalmazzák. Végül szó esik a tervben a privatizáció és az ipari szerkezetváltás gyorsításáról is, az exportképesség növelése érdekében.